IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреди централните банки в Азия да покачат лихвите си

Много азиатски валути поевтиняха рязко, а това може допълнително да ускори инфлацията, каза Кришна Сринивасан от МВФ

13:51 | 16.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Повечето централни банки в Азия трябва допълнително да затегнат паричната си политика, докато поскъпващите суровини и поевтиняващите им национални валути, избутват инфлацията над целевите им равнища. Такова предупреждение отправи Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

"Китай и Япония са изключения, където икономическото възстановяване е по-бавно, забавянето продължава да е значително и инфлацията не е нараснала толкова рязко, както другаде", каза Кришна Сринивасан, директор в отдела на МВФ за Азиатско-тихоокеанския регион.

По думите му много азиатски валути са поевтинели "доста рязко", след като паричното затягане в САЩ доведе до увеличаване на разликата между лихвите, оскъпявайки вноса за страните в региона.

"Въпреки че базисният ни сценарий е инфлацията да достигне своя връх до края на годината, голямото поевтиняване на валутите може да доведе до по-висока инфлация и по-голяма устойчивост, особено като лихвите по света нараснат по-агресивно и това изисква по-бързо парично затягане в Азия", предупреди Сринивасан.

Според него тези движения може да предизвикат финансов стрес в азиатските страни с висок дълг.

"Сега Азия е най-големият длъжник в света, освен че е най-големият спестител, като няколко страни са изложени на висок риск от дългови затруднения", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 16.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още