IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Азия живеят най-много милиардери. Индиец изпревари Бернар Арно и Джеф Безос

В азиатските страни живеят над 950 милиардери, което е повече от всички останали региони

18:46 | 04.10.22 г.
Индийският бизнесмен Гаутам Адани. Снимка: Bloomberg L.P.
Индийският бизнесмен Гаутам Адани. Снимка: Bloomberg L.P.

През септември индийският бизнесмен Гаутам Адани стана първият азиатец, който зае второто място в глобалната класация на милиардерите в света - хора, чието богатство надхвърля 1 млрд. долара. Делът на азиатците сред най-богатите хора в света продължава да се увеличава, пише японският вестник Nikkei.

Въпреки че американците продължават да доминират в Топ 10, данните от различни източници потвърждават, че азиатците се изкачват устремено към върха на класацията.

Според индийските медии Адани е първият азиатец, попаднал в челната тройка на подреждането в края на август, след като достигна трето място в индекса Bloomberg Billionaires Index. Американското бизнес списание Forbes впоследствие потвърди тази класация.

Председателят на Adani Group, която управлява пристанища, миннодобивни проекти и търгува с ресурси, в момента се нарежда на четвърто място според Bloomberg и Forbes, чиито индекси отразяват ежедневните колебания в стойността на акциите, притежавани от милиардерите. През септември Адани за кратко достигна второ място, изпреварвайки френския предприемач Бернар Арно и основателя на Amazon.com Inc. Джеф Безос и нареждайки се след Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla.

Класация на Forbs за най-богатите хора на планетата в реално време. Източник: Forbes Класация на Forbs за най-богатите хора на планетата в реално време. Източник: Forbes

Топ 10 на най-богатите хора в света отдавна е доминиран от американски предприемачи и бизнесмени, създавайки впечатлението, че милиардерите представляват предимно американски феномен.

По региони анализът на активите, притежавани от над 2400 души в списъка на милиардерите в реално време на Forbes, показва 4,7 трлн. долара за Северна Америка към четвъртък, 3,5 трлн. долара за Азия и 2,4 трлн. долара за Европа.

Що се отнася до броя на милиардерите обаче, Азия разполага с 951, превъзхождайки всички останали региони. Северна Америка е втора със 777, а Европа - трета с 536.

Азия има най-много на брой милиардери. Източник: Forbes Азия има най-много на брой милиардери. Източник: Forbes

Пропорционално картината е малко по-различна, разбира се. В Азия се намират 60 процента от населението на света, в сравнение с малко над 4 на сто в САЩ и по-малко от 10% в Европа.

По държави САЩ са на първо място със 719 милиардери, следвани от Китай с 440. Индия има 161. Десетте държави членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) имат общо 114 милиардери, докато Тайван е с 45, Южна Корея с 28 и Япония с 27.

Най-богатите сред богатите понякога са наричани ​​плутократи поради влиянието, което им осигурява тяхното богатство. Техният брой започва да се увеличава в Европа по време на индустриалната революция през 18-ти и 19-ти век. Най-силен тласък обаче отчитат в САЩ на фона на глобализацията и технологичните иновации.

Брой на милиардерите по страни. Източник: Forbes Брой на милиардерите по страни. Източник: Forbes

Развиващите се страни сега генерират повече милиардери, отколкото Европа и САЩ през 19-ти и 20-ти век поради напредъка в комуникационните технологии и глобализацията.

Всъщност скоростта на натрупване на активи при богатите е по-бърза в развиващите се страни. Анализ на данните, използвани в Доклада за глобалното богатство, публикуван от Credit Suisse през септември, установява, че стойността на активите, притежавани от единия процент най-богати хора е скочила 11 пъти в Индия и 34 пъти в Китай между 2000 г. и 2021 г. в сравнение с 3,6 пъти и 1,2 пъти съответно в САЩ и Япония.

Състоянието на процента най-богати хора. Източник: Nikkei Състоянието на процента най-богати хора. Източник: Nikkei

Ще оглавят ли скоро азиатските милиардери класациите на най-богатите хора в света?

„Покачването на цените на недвижимите имоти е основният двигател за натрупването на богатство при азиатците“, смята Соичиро Мацумото, главен инвестиционен директор в Credit Suisse Wealth Management за Япония. Тъй като хората, класирали се нагоре в списъка на богатите, са предимно собственици на бизнес с голям брой акции в глобални компании, а не недвижими имоти, азиатците ще „имат нужда от време, за да настигнат“ американците, смята Мацумото.

Политиката на Китай за общ просперитет удря най-богатите. Източник: Forbes Политиката на Китай за общ просперитет удря най-богатите. Източник: Forbes

Междувременно някои страни предприемат репресии срещу богатите. Лозунгът „общ просперитет“ беше измислен от китайския президент Си Дзинпин през август 2021 г., за да коригира различията. Това изисква от Джак Ма, основателят на Alibaba Group, и други богати хора в Китай да намалят активите си чрез доброволни дарения и други средства.

Средна стойност на състоянието на милиардерите в Азия по страни. Източник: Forbes Средна стойност на състоянието на милиардерите в Азия по страни. Източник: Forbes

Сега, когато страните затягат паричната си политика, азиатските милиардери са изправени пред някои неблагоприятни ефекти като спад на цените на акциите и поскъпването на долара. Броят на хората в списъка на милиардерите в реално време на Forbes е спаднал с 245 души за около шест месеца, като азиатците представляват 126 от тях в сравнение с 27 северноамериканци.

Независимо от това, богатите хора в развиващите се страни са подкрепени от увеличаването на вътрешното търсене и развитието на инфраструктурата. Credit Suisse прогнозира, че броят на милионерите с активи от 1 милион долара или повече ще се удвои в Китай и Индия до 2026 г. в сравнение с 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още