IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Фед и ЕЦБ постъпват правилно, като покачват лихвите

Икономическият растеж на еврозоната ще отслабне значително, каза първият заместник управляващ директор на фонда

15:48 | 17.10.22 г. 11
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в САЩ е "много упорита" и Федералният резерв трябва "да продължи да се движи в същата посока" и да затяга паричната политика, иначе ще изгуби доверието към себе си. Това каза Гита Гопинат, първият заместник управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), цитирана от Ройтерс.

През тази година Фед предприе най-бързото парично затягане от началото на 80-те години насам, когато инфлацията бе дори още по-висока и толкова вкоренена, че се наложи краткосрочните лихви и безработицата да достигнат двуцифрено равнище, за да се намали ценовият натиск.

"Инфлацията продължава да е много упорита", каза Гопинат в свой коментар за германския бизнес ежедневник Handelsblatt в понеделник. "Ако Фед сигнализира в настоящата среда, че вече няма да затягат паричната политика както бе планирано, това ще включва голяма загуба на доверие", допълва експертът.

Що се отнася до Европа, първият заместник управляващ директор на МВФ прогнозира, че "растежът в еврозоната ще отслабне значително", като се очаква 0,5% ръст на икономиката в региона догодина. Според Гопинат би било правилно за Европейската централна банка (ЕЦБ) да "нормализира паричната си политика до края на годината и да я затегне догодина".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 3
конан
преди 1 година
Защо няма наказани за това дълго печатане на евро и долари.Пак обикновените хора ще платят за това безхаберие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още