IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Прогнозите са Фед да вдига лихвите до май-юни догодина

Пазарът на акции навлиза в дълбоки нива на корекция, като исторически дъното ще бъде приближено през следващите шест месеца, очаква Даниел Дончев

13:55 | 14.10.22 г.

Според него обаче трябва да видим сериозна тенденция на забавяне на инфлацията, за да стигнем до този момент.

„Прогнозата на пазарните участници е, че лихвите ще се вдигат до май-юни следващата година, след това ще спрат и дори ще има леко връщане обратно. При такъв сценарий доларът би трябвало да загуби блясъка си и да започне леко да връща от най-високите си нива, което ще бъде позитивно за всички суровини, които се котират в долари“, смята инвестиционният консултант.

Според Даниел Дончев пазарът на акции навлиза в дълбоки нива на корекция, като исторически дъното ще бъде приближено, когато централните банки започнат да спират с вдигането на лихвите и намаляването на балансите, което, по думите му, е вероятно през следващите шест месеца.

„С пълното калкулиране на риска от рецесия в цените, акциите ще изпреварят реалната икономика с шест или повече месеца, така че дъното на пазара ще бъде много преди дъното на икономиката", посочи експертът. Той обясни, че силният долар е добре за инфлацията в САЩ и е зле за инфлацията в останалия свят. „Само от обезценката на еврото американските стоки в Европа са поскъпнали с 15% от началото на 2022 г.“, посочи той.

Дончев е на мнение, че войната в Украйна вече не е толкова определяща за движенията на пазарите, колкото монетарната политика на централните банки, „особено на Федералния резерв в САЩ“.

Той потвърди, че траекторията на пазара на акции е надолу след изказвания на централни банкери, че ще останат твърди в посоката на вдигане на лихвите и намаляване на балансите, за да постигнат целевото ниво от 2% инфлация. „Предстои период на силно увеличение на лихвите, спад на инфлацията, по-бързо възстановяване и по-често повтаряне на цикъла“, смята експертът.

По думите му предупреждения за 20% спад на фондовите пазари в САЩ като това на Международния валутен фонд не са без основание. Дончев цитира изследване на Bank of America според което инвеститорите са най-негативно настроени от 2008 г. насам.

„Дори през 2008 г. и фалита на Lehman Brothers е имало повече оптимизъм", отбеляза той. „Лихвите се вдигнаха "драматично" от нулевите си нива в началото на годината – в САЩ с 3%, в Европа с над 1% и тази рязка промяна има силно влияние върху пазарите“, допълни експертът.

Как ще се отрази съотношение цена/печалба върху търговията с акции промяната на лихвената политика? С колко ще се увеличи безработицата в САЩ през следващите месеци според прогнозата на Фед? Какви са очакванията на инвеститорите за рецесия? Защо кешът се оказва най-безрисковият актив тази година? Какво е отражението върху пазарите обявеното намаляване на добива от страна на ОПЕК+? Какви са тенденциите на жилищния пазар в САЩ? Какви ще са разликите с рецесията от 2008 г. и реални ли са проблемите на Credit Suisse?  

Отговорът на тези въпроси може да получите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още