IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Уебит ИН" приеха изплащане на гарантирания дивидент при постигане на определена доходност

С изменения в устава на дружеството се променя и формулата за изплащане на гарантирания ликвидационен дял

16:37 | 26.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акционерите на „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ АД са приели промени в устава, според които гарантираният дивидент ще се изплаща при постигане на определена доходност на акциите. 

На извънредно общо събрание акционерите са одобрили и промяна на формулата за изплащане на гарантирания ликвидационен дял на притежателя на привилегированата акция клас Б.

Протоколът от заседанието е публикуван чрез БФБ-София.

Гарантиран дивидент от 20%, съгласно сега действащия устав на компанията, се изплаща на притежателя на привилегированата клас Б акция от капитала на дружеството – „Уебит Мениджмънт“ на Пламен Русев, който стои зад „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ с друго свое дружество. Същата акция гарантира и 20% ликвидационен дял при прекратяване на публичната компания.

С промените в устава се предлага гарантираният дивидент за съответната финансова година да се дължи само ако доходността на обикновена акция на дружеството е най-малко в размер, равен на среднопретеглената емисионна стойност на всички издадени от дружеството акции към края на съответната финансова година.

Доходността на една акция ще се изчислява към края на финансовата година, за която се разпределя гарантирания дивидент, и представлява сбора от среднопретеглената пазарна цена за една обикновена акция на дружеството за последните 12 месеца и размера на дивидента, изплатен върху една обикновена акция на дружеството, считано от датата на вписване на дружеството в търговския регистър до датата на изчисляване на доходността, предвиждат текстовете.

При изпълнение на това условие обаче гарантираният дивидент по привилегированата клас Б акция ще се изплаща с предимство преди разпределянето и изплащането на дивиденти по привилегированата Клас А акция и по обикновените акции. Този текст е вписан и в сега действащия устав на дружеството.

Промените в устава предвиждат още да се изплаща гарантиран ликвидационен дял в размер на 20% от имуществото на дружеството, което подлежи на разпределение към акционерите в резултат от ликвидацията му, увеличено с общата стойност на изплатените дивиденти по всички издадени обикновени акции за периода на съществуването на дружеството, намалено с произведението на среднопретеглената емисионна стойност на всички издадени акции и броя на акциите, които имат право на ликвидационен дял. 

Свързани компании:

Уебит Инвестмънт Нетуърк АД(WIN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още