IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"ФеърПлей Пропъртис" отново ще увеличи капитала си с упражняване на варанти

Дружеството приключва деветмесечието с печалба в размер на 2,125 млн. лева, генерирана най-вече от силните приходи от услуги

22:50 | 31.10.22 г.
Комплексът "Санта Марина". Снимка: ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ
Комплексът "Санта Марина". Снимка: ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ

„ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ отново ще увеличи капитала си, след като притежателите на неупражнените варанти на дружеството са решили на проведено общо събрание да ги упражнят.

Това се вижда от протокола от заседанието, публикуван на сайта x3news.com.

Съветът на директорите на дружеството ще вземе решение за стартирането на процедурата в седемдневен срок след получаване на протокола от заседанието, уточнява се в друго съобщение на компанията.

Общият брой неупражнени варанти на „ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ е 83 090 800. Всеки варант дава право за записване на 1 нова акция при цена за упражняване на варанта от 1 лев.

Дружеството издаде 98 090 800 варанта през лятото, като бързо след това бяха упражнени 15 млн. от тях и капиталът на компанията беше увеличен с 15 млн. лева.

От протокола от общото събрание на притежателите на варанти на „ФеърПлей“ става ясно, че компанията ще използва парите от това увеличение на капитала за нови инвестиции.

Основните активи на дружеството, които генерират приходи, са офис сгради в София, хоте „Св. Иван Рилски“ в Банско, вилното селище „Санта Марина“ край Созопол, почивна база в Черноморец, като в Банско и черноморските комплекси има и ваканционни апартаменти за продажба. Дружеството има и парцели в Сандански, София, Сапарева баня, Созопол и к.к. Паничище.

От офис сградите, които са отдадени, компанията генерира 3,4 млн. евро годишен приход.

За деветмесечието компанията е реализирала продажби за 7,988 млн. лева в сравнение с 7,585 млн. лева година по-рано, или с малко над 5% повече на годишна база. Ръстът се определя изцяло от увеличението на приходите от продажба на услуги (т.е. наеми на офиси и от туризъм) до 4,765 млн. лева от 645 хил. лева година по-рано.

Компанията обаче е продала по-малко ваканционни апартаменти, което се вижда и от спада на приходите от продажба на продукция повече от два пъти до 3,159 млн. лева към края на септември от 6,887 млн. лева към края на септември 2021 г., и от спада на балансовата стойност на продадените активи около три пъти до 2,338 млн. лева от 6,889 млн. лева.

Точно заради спада на балансовата стойност намаляват и общите разходи на „ФеърПлей Пропъртис“ – до 5,863 млн. лева за деветмесечието от 8,167 млн. лева за деветмесечието на 2021 г., или с малко над 28% на годишна база.

Така компанията отчита печалба в размер на 2,125 млн. лева към края на септември в сравнение със загуба за 582 хил. лева година по-рано.

Продажбите само за третото тримесечие се забавят до 2,743 млн. лева от 3,17 млн. лева през второто тримесечие, или с 13,5%. В сравнение с третото тримесечие на 2021 г., когато продажбите на дружеството са за 2,396 млн. лева, обаче продажбите нарастват с 14,5%.

В последната година акциите на „ФеърПлей Пропъртис“ поевтиняват с почти 8%. Спадът се смекчава леко заради междинния дивидент за полугодието в размер на 0,0084 лева на акция.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ-София - варанти 2022 г.(FPPV)

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още