IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа най-добрия си месец от 1976 г.

Другите два основни индекса отвъд океана също се оцветиха в зелено през октомври

23:58 | 31.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните борсови индекси в САЩ започнаха със спад новата седмица, но записаха най-добрия си месец от 1976 г. насам. И трите индекса прекъснаха двумесечната си губеща серия, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 128,85 пункта до ниво от 32 732,95 пункта. Широкият измерител S&P 500 отписа 0,75% от стойността си и завърши месеца на ниво от 3871,98 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 1,03% до ниво от 10 988,15 пункта.

Пазарите направиха огромно завръщане през октомври. Dow поведе ръстовете, като се повиши с 13,95% за месеца. Индексът с 30 компании отбеляза най-добрия си месец от 1976 г., след като инвеститорите залагаха, че по-традиционни компании като банките ще поведат следващото рали. S&P и Nasdaq са нагоре със съответно 8% и 3,9% през октомври.

Ръстовете през октомври се случват въпреки смесените данни от сезона на отчетите през третото тримесечие, който показа забавяне на растежа и големи разочарования от големи технологични компании като Meta Platforms и Amazon. Те поведоха загубите в технологичния сектор в понеделник, след като инвеститорите се отдалечиха от постигащия растеж сектор.

Трейдърите се готвят тази седмица за новото заседание на Федералния резерв, което започва във вторник. Очаква се централната банка да повиши лихвите със 75 базисни пункта в сряда. Мнозина на Wall Street очакваха сигнали от съобщението на Федералната комисия по отворения пазар или от пресконференцията на гуверньора Джером Пауъл, че Фед може да спре с повишенията си или да намали размера им в близко бъдеще.

Сезонът на отчетите продължава тази седмица като Uber, Pfizer и Advanced Micro Devices трябва да обявят резултатите си. Инвеститорите са в очакване и на данните за работните места през октомври, които трябва да бъдат обявени в петък.

Книжата на Apple се обезцениха с 1,54%, след като Ройтерс съобщи, че производството на iPhone-и може да намалее с цели 30% следващия месец заради затягането на ограниченията за COVID-19 в Китай.

Цената на акциите на Amazon.com и Alphabet, собственик на Google, които са под натиск в средата на растящи лихви, също е надолу със съответно 0,94% и 1,85%.

Почти всички 11 сектора в S&P 500 се озоваха на червена територия, като технологиите и комуникационните услуги се представиха най-слабо със спадове от над 1%. Енергийният сектор единствен постигна ръст преди изказването на президента Джо Байдън за петролните компании по-късно в понеделник.

Енергийни компании като Chevron и Exxon Mobil с лекота надминаха очакванията са печалбата си през това тримесечие, възползвайки се от растящите цени на енергията. В същото време големите технологични компании до голяма степен разочароваха инвеститорите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е нагоре до съответно 4,05% и 4,162%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,76% до 111,59 пункта. Еврото е надолу с 0,02% до 0,988 долара, а паундът запазва нивото си от 1,147 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,03% до 148,76 йени за долар.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 92 цента до 94,85 долара за барел заради очакванията, че американският добив може да нарасне въпреки по-слабите икономически данни за Китай и разширяващите се ограничения заради COVID-19, които натежават върху търсенето.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,69 долара до 86,21 долара за барел. Въпреки това и двата бенчмарка записаха първия си месечен ръст от май насам.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,53% до 1636,10 долара за тройунция и записаха най-дългата си поредица от месечни спадове в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още