IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се срина заради ястребово изказване на Пауъл

В периода преди решението за лихвения процент инвеститорите се въздържаха, но след това последва силен ръст, а в последните минути - спад

22:10 | 02.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/JUSTIN LANE
Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Американските фондови пазари се сринаха в края на една сесия на сериозни колебания, тъй като Джером Пауъл продължи да звучи недвусмислено като "ястреб", докато Федералният резерв продължава с най-агресивната си кампания за затягане на паричната си политика от 80-те години насам, за да попречи на инфлацията.

В сесия с няколко възхода и падения индексът на сините чипове Dow Jones спадна с 505 пункта, или 1,55%, което намали значителното му възстановяване през октомври. S&P 500 спадна с 2,5%, а Nasdaq Composite се понижи с 3,36%.

Пониженията се случиха, след като ръководителят на Фед заяви, че централната банка все още има "да извърви известен път" в цикъла на политиката си, като добави, че е много рано да се мисли за спиране на повишенията, така че лихвените проценти могат да достигнат връх на по-високи нива, отколкото се смяташе досега. Акциите поскъпнаха за кратко, когато той заяви, че по-бавният темп на повишаване на лихвите може да настъпи още през декември.

Технологичните компании с високи капитализации понесоха основната тежест на разпродажбите, като гиганти като Apple Inc. и Tesla Inc. се обезцениха с повече от 3%. Доларът поскъпна леко. Wall Street на 2 ноември. Wall Street на 2 ноември.

Федералната комисия по операциите на открития пазар заяви, че вероятно все още ще са необходими "постоянни увеличения", за да се достигнат лихвените проценти до ниво, което е "достатъчно рестриктивно, за да се върне инфлацията към 2% с течение на времето", в нова формулировка, добавена към изявлението ѝ след двудневната среща във Вашингтон. Банкерите единодушно решиха да повишат целта за основния лихвен процент с още 75 базисни точки до диапазона от 3,75 % до 4 % - най-високото му равнище от 2008 г. насам.

Пауъл заяви, че пътят за постигане на "меко приземяване" се е стеснил, тъй като Фед не е забелязал понижаване на инфлацията.

Меко приземяване - или ситуация, при която Фед намалява инфлацията чрез забавяне на растежа, без да предизвиква рецесия - все още е възможно, каза той. Но по-рестриктивната парична политика за борба с инфлацията стеснява прозореца за постигане на "меко приземяване", каза Пауъл.

"Никой не знае дали ще има рецесия или не, и ако има, колко тежка ще бъде тя", каза той, като добави, че работата на Фед е да възстанови ценовата стабилност. 

Инвеститорите очакваха със затаен дъх решението на Фед за лихвените проценти и се въздържаха от големи сделки в периода преди него.  

Финансовите пазари очакваха промяната на лихвения процент. При инфлация от 8,2% паричната политика на председателя на Фед Джером Пауъл е под натиск. С оглед на смесените сигнали от икономиката инвеститорите се чудят дали централната банка ще забави повишаването на лихвените проценти в края на годината, или ще запази темпото. Сега Фед заяви, че ще следи икономическите и финансовите процеси, когато обмисля темпа на по-нататъшните стъпки за затягане на политиката.

Никой не знае дали ще има рецесия или не, и ако има, колко тежка ще бъде тя.
Джером Пауъл
Председател на Фед

Пазарните участници изтълкуваха това като възможен сигнал, който може да значи по-ниско повишение на лихвените проценти през декември. Изненадващо силните данни за пазара на труда намалиха във вторник тези спекулации. Според проучване през октомври компаниите са създали много повече работни места от очакваното. Като цяло са били създадени 239 000 работни места, както съобщи доставчикът на услуги за персонала ADP в своето проучване за компаниите в сряда.

Експерти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст на работните места в частния сектор от само 195 000, което е по-малко от ревизираните в посока надолу 192 000 през септември. Инвеститорите вече очакват правителствения доклад за пазара на труда, който ще бъде представен в петък и ще включва и работните места в публичния сектор.

Dupont все пак няма да купи специалиста в областта на материалите за електрониката Rogers Corporation. Не било възможно да се получат навреме необходимите одобрения от всички регулаторни органи. Поглъщането за 5,2 милиарда щатски долара беше обявено преди година. Цената на акциите на Rogers се срина с 44,30%, докато акциите на Dupont поскъпнаха с 1,8%.

След бума на пътуванията през лятото посредникът на ваканционни имоти Airbnb намали очакванията за последното тримесечие. Очаква се приходите да достигнат максимум 1,9 млрд. долара в сравнение с 2,9 млрд. долара през предходната година. Това не се прие добре от инвеститорите, като цената на акциите спадна с над 13%. Базираната в Сан Франциско платформа за споделяне на имоти заяви, че очаква темпът на резервираните нощувки и преживявания да „се успокоят леко“ през четвъртото тримесечие в сравнение с ръста от 25% през третото. Airbnb отчете 99,7 млн. резервации на нощувки и преживявания през трите месеца до края на септември, което се оказа малко под прогнозата на анализаторите за 99,9 млн.

Книжата на Estee Lauder реагираха на последното развитие на бизнеса със спад в цената от 8,13%. Козметичната компания разочарова инвеститорите, като понижи целите си за второто тримесечие. Козметичният производител Estee, подобно на други американски компании като Nike и Levi’s, предупредиха за световни валутни насрещни ветрове, тъй като засилващият се долар изяжда от печалбата на компаниите, работещи на международно ниво. Сега Estee очаква нетните продажби за 2023 г. да се свият с между 6 и 8% спрямо предишната прогноза за ръст от 3 до 5%.

Акциите на Advanced Micro Devices (AMD) поскъпнаха първо с почти пет процента. Компанията за полупроводници прогнозира известно засилване на бизнеса си с центрове за данни и заяви, че ще бъде особено чувствителна към разходите. В края на сесията обаче се стигна до спад – с 1,73%. Предвид страховете от допълнително забавяне, които натежават над компанията, AMD е една от най-зле представящите се акции на производител на чипове през 2022 г. след четиригодишен възход.

Книжата на Mondelez поскъпнаха с 1,15% след тримесечните резултати. Производителят на сладкарски изделия надмина очакванията във всички области, пишат анализаторите на UBS. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
Шматарок
преди 1 година
Абсурд..те Щатите а зле..ние БГ ще минем без рецесия, без вдигане на лихвите..ей така сама ще си падне дая пуста инфлация.....успоредно с това ще имаме ръст на доходите, потреблението и БВП..къде ще ни стигнат те нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Твърдо послание към всички!Ако трябва ще сринем и икономиката и търсенето но инфлацията трябва да бъде смазана !Надеждите,че банките ще се смилят и ще му отпуснат края няма да се сбъднат докато не се види лъч в тунела и спад в цените на всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още