IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия забави увеличението на лихвите до 0,25 пункта, сигнализира за още затягане през декември

Перспективите са по-несигурни от обичайното, предупреди регулаторът

14:03 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Норвежката централна банка (Norges bank) забави своя темп на затягане на паричната политика през ноември, като одобри лихвено повишение от 25 базисни пункта (б.п.) в четвъртък до ниво на лихвата от 2,5%, съобщи Ройтерс.

Norges bank, която до момента предпочиташе стъпки от по половин процентен пункт, заяви, че има вероятност отново да повиши лихвите през декември, за да се пребори с инфлацията в страната, достигнала над 5%.

„Повишаваме лихвата, за да ограничим инфлацията“, каза управителят Ида Бах в свое изявление. От анкетираните 25 икономисти от медията, 12 очакваха увеличение от 25 б.п., докато други 12 се бяха подготовили за още един ръст от 50 б.п. Един от икономистите смяташе, че одобреното повишение ще е в размер на 75 б.п.

„На база сегашната оценка на комисията относно перспективите и балансирането на рисковете, лихвата най-вероятно ще бъде повишена допълнително през декември“, предупредиха от ведомството в своя публикация. „Перспективите са по-несигурни от обичайното. Бъдещият път на паричната политика ще зависи от развитието на икономиката“, казват от банката.

Увеличението означава, че Norges bank се придържа към плановете си, посочиха от Nordea Markets.

“Ако безработицата остане на ниски равнища, основната инфлация изненада с ръст и кроната поевтинее значително, Norges bank може да почувства, че трябва да действа по-агресивно през декември“, предупреждават анализаторите.

Основната инфлация в Норвегия нарасна до 5,3% на годишна база през септември, задминавайки прогнозите на икономистите за 4,9% резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още