IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия очаква рекордни приходи от продажбата на петрол и газ

В проекта за бюджет за 2023 г. е записано увеличение на данъците за петролната и газовата индустрия в страната

18:26 | 06.10.22 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Норвежкото правителство очаква 1,17 трлн. крони (малко над 112 млрд. евро) приходи от продажбата на петрол и природен газ през тази година, се казва в проекта за бюджет на Министерствотона финансите за 2023 г., предава Ройтерс. Това е пет пъти повече спрямо приходите през 2021 г. и се дължи основно на увеличените цени на световните пазари и на добива.

Заради руската офанзива в Украйна цената на природния газ се повиши три пъти през тази година. Но още от края на 2021 г. тенденцията е нагоре заради намалените доставки на руски газ в последното тримесечие на миналата година, както и полупразните газохранилища, с които Европа посрещна зимата.

В момента Норвегия е основен доставчик на природен газ за Европа и сред водещите държави, добиващи петрол (4,1 млн. барела на ден). Прогнозата е, че добивите на петрол ще продължат да се увеличават до 4,3 млн. барела на ден през 2023 г.

Приходите от продажбата на петрол и газ през 2023 г. се очаква да се увеличат с около 18% до 1,38 трлн. норвежки крони (132 млрд. евро).

Заради рекордните приходи правителството планира увеличаване на данъците за петролната и газовата индустрия през 2023 г. Това е част от по-широка кампания за увеличаване на данъците за компаниите, които използват националните природни ресурси, която започна лявото правителство на малцинството в страната.

Норвежките власти коментират, че високите цени на природния газ не са в техен интерес в дългосрочен план, но в същото време отхвърлят идеята за таван на цената, посочвайки, че това няма да помогне за засилване на енергийната сигурност на Европа. Таванът на цената на газа ще бъде дискутиран от европейските лидери по време на срещата им в Прага на 7 октомври. 15 държави от общността искат ограничаване по някакъв начин на цената на газа, но срещу идеята застават Германия, Австрия и Дания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още