IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия се подготвя за още лихвени повишения и рецесия

Най-голямата ни изненада от август насам е устойчивостта на световната инфлация, каза управителят на централната банка

13:33 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните лихви в Нова Зеландия трябва да бъдат покачени допълнително, а икономиката на страната трябва да изпадне в рецесия, за да се озапти рекордната инфлация. Това обаче би могло да доведе до проблеми за някои собственици на жилища. Такова мнение изрази управителят на централната банка на Нова Зеландия Ейдриън Ор, цитиран от Ройтерс.

"Съжаляваме, че новозеландците са засегнати от значителни шокове и че инфлацията е над целта. Както казахме и преди, инфлацията не е приятел на никого и води до икономически разходи", посочи Ор пред парламентарна комисия.

Ден по-рано регулаторът повиши лихвата си с рекордните 75 базисни пункта (б.п.) до близо 14-годишен връх от 4,25%, докато се опитват да намали инфлацията, достигнала над 30-годишен връх. От централната банка прогнозират, че през 2023 г. ще започне дълга рецесия за страната.

"Проблемът тук е нещастието от рецесията и този проблем се опитваме да разрешим", увери Ор. "Най-голямата ни изненада от август насам е устойчивостта на световната инфлация... и на вътрешния пазар виждаме ценовия натиск навсякъде", допълни централният банкер.

По думите му това е накарало комисията към банката да осъзнае, че трябва да се направи повече и по-скоро, за да се прекъсне тази спирала - прогнозите са върхът на лихвите да достигне 5,5% спрямо 4,1% предишни очаквания.

"Сега мога да кажа, че всички (в комисията) можем да си сложим ръка на сърцето и да кажем, че официално към този момент сме със свиващата (растежа) парична политика", заяви Ор.

Той предупреди, че може да се наложи някои домакинства да говорят с банките си, за да потърсят различни опции, като плащане само на лихвите по ипотеките или да преминат към разсрочени плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още