IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите на Фед затвърдиха оптимизма на европейските борси

Акциите на Dr. Martens поевтиняха с 20,45%, след като производителят на обувки отчете приходи и печалба, които не отговарят на очакванията на анализаторите

19:47 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите претегляха сигналите от протоколите от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,46% до 440,84 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 111,97 пункта, или 0,78%, до ниво от 14 539,56 пункта.

Френският индекс CAC се повиши с 0,42% до 6707,32 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,02% към стойността си, покачвай се до равнище от 7466,6 пункта.

В сряда бяха публикувани протоколите от последното заседание на Фед, на което служителите на централната банка са се договорили скоро да започнат да забавят темпа на покачване на лихвите, докато оценяват последиците от политиката си върху американската икономика.

Пазарите реагираха и на коментара на заместник-управителя на Английската централна банка (АЦБ) Дейв Рамсдън, който заяви, че регулаторът трябва да продължи да покачва лихвите, за да върне инфлацията до целта от 2% дори това да означава повече трудности за домакинствата. Рамсдън изрази опасения, че прогнозата на АЦБ, която предвижда забавяне на инфлацията под целта през 2024 г., може да преувеличава слабостта на икономиката в момент на устойчива затегнатост на пазара на труда и на увеличаващи се инфлационни очаквания.

Междувременно Шведската централна банка (Riskbank) увеличи лихвите със 75 базисни пункта (б.п.), като сигнализира, че ще е необходимо още затягане, за да се забави инфлацията, дори на фона на прогнозите за икономически спад. В своето последно решение като управител на регулатора Стефан Ингвес и колегите му повишиха лихвата до 2,5% - най-високото ниво от 2008 г. Освен това централните банкери завишиха и своите инфлационни прогнози за следващата година, но понижиха тези за икономическия растеж.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 24 ноември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 24 ноември.

По-рано в четвъртък Германската централна банка предупреди, че рисковете в германската финансова система нарастват, докато икономиката се насочва към рецесия и преминава през покачване на лихвите и високи цени на енергията, но корекция на жилищния пазар не е неизбежна. "Макрофинансовата среда значително се влоши. Продължават да съществуват огромни низходящи рискове", пишат от Бундесбанк в своя доклад за финансовата стабилност.

По отношение на продължаващата война в Украйна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз (ЕС) работи по девети пакет със санкции срещу Русия. „Работим усилено, за да ударим Русия, където боли, за да се притъпи дори още повече нейният капацитет да води война срещу Украйна и днес мога да обявя, че работим с пълна сила по девети пакет санкции“, заяви Фон дер Лайен на пресконференция, цитирана от Ройтерс.

При индивидуалните акции книжата на Dr. Martens поевтиняха с 20,45%, след като емблематичният производител на обувки отчете приходи и печалба, които не успяха да отговорят на очакванията на анализаторите – сигнал, че потребителите от средната класа също усещат влиянието на по-високите разходи за живот. Приходите за шестте месеца до 30 септември са достигнали 418,6 млн. паунда (505,9 млн. долара), а печалбата преди данъци, лихви, обезценки и амортизация (EBITDA) е 88,8 млрд. паунда, обяви базираната в Лондон компания. И двата показателя на изпълниха прогнозата на Bloomberg Consensus.

Акциите на Mercedes Benz AG поскъпнаха с 0,68%, след като германската автомобилна компания обяви, че предлага на клиентите, които са закупули електрическите модели от семейството EQ годишен пакет срещу 1200 долара, който отключва функция, позволяваща на превозните средства да се движат по-бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още