IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Уебит ИН“ проучва възможностите за увеличение на капитала с цел нови инвестиции

Дружеството е реализирало вложение само в една компания от финалистите на Founders Games през пролетта и преговаря с още две

17:49 | 29.11.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Уебит Инвестмънт Нетуърк“ вероятно ще пристъпи към увеличение на капитала си, за да инвестира във финалистите от зимния сезон на състезанието за стартъпи Founders Games. Това е записано в доклада на компанията за дейността ѝ през третото тримесечие, публикуван чрез БФБ-София.

Компанията в момента проучва интереса към евентуално увеличение на капитала през пазар BEAM на Българската фондова борса (БФБ), за да прецени дали да вложи всички набрани средства от първичното предлагане, или да реорганизира инвестициите. Ако няма възможност за бъдещи увеличения на капитала, компанията ще остане с портфолиото, което е постигнала с акумулирания ресурс, и след излизането от инвестициите ще изплати дивиденти, обясни на виртуална среща с инвеститорите основателят на „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ Пламен Русев.

Дружеството е финализирало инвестиция в само една от петте компании, които достигнаха до финала на Founders Games през пролетта. Водят се преговори с още две от тези компании.

Планирани инвестиции

„Уебит Инвестмънт Нетуърк“ е вложило 900 хил. долара в компанията за 360-градусови изображения VUZ, която е сред петте дружества финалисти на игрите Founders Games тази година.

Дружеството преговаря с още два стартъпа от финалистите за инвестиции – EcoТree от Франция, която е успяла да затвори инвестиционен кръг от 12 млн. евро. Компанията е получила инвестиции от Société Générale Ventures, Financière Fonds Privés и Famae Impact, като е задържала и предходните си инвеститори - фондът Accurafy и Épopée Gestion.

От „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ очакват потвърждение за достигане на направените прогнози за приходи на EcoТree през 2022 г. При постигането им ще се финализира и инвестицията от „Уебит ИН“.

Другото дружество е foodtech компанията от Швейцария Alver. Тя има входирани патенти за тъмна ферментация, чрез която премахва вкуса, цвета и мириса на водорасли, от които създава силно хранителен протеин. Очакванията са тази година приходите на стартъпа да се удвоят в сравнение с 2021 г.

В средата на януари 2023 г., в рамките на седмицата на Световния икономически форум в Давос, ще бъдат обявени финалистите от зимния сезон на Founders Games 2022. Вече са известни компаниите, които са преминали третия кръг и отиват на полуфинали. Сред тях са австралийската компания CH4Global, която произвежда добавка, блокираща напълно (на 100%) отделянето на метан от едрия рогат добитък; Chari (Мароко) - е B2B приложение за електронна търговия за традиционни близки магазини; InoBat (Словакия), която разработва и произвежда иновативни електрически батерии, проектирани по поръчка за автомобилния, търговския, моторния и космическия сектор; Pomelo (Аржентина), която изгражда ново поколение и изцяло регионална финтех инфраструктура за Латинска Америка, и други.

За да инвестира във финалистите, „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ планира да увеличи капитала си.

Резултати на дружеството

Финансовият резултат на „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ преди данъци за деветмесечието е загуба в размер на 39 хил. лева.

Към 30 септември общата стойност на активите на дружеството е 7,836 млн. лева, от които 1,825 млн. лева представляват финансови активи, отчитани по справедлива стойност през печалбата и загубата, вземанията са за 2 хил. лева, а паричните средства са 6,009 млн. лева.

Собственият капитал е на стойност 6,011 млн. лева.

Свързани компании:

Уебит Инвестмънт Нетуърк АД(WIN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
конан
преди 1 година
Много добра презентация на инвестициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още