IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след разхлабването на Covid мерките в Китай*

Ако Русия реши да намали предлагането, може да има още възходящи движения на петролните пазари в следващите дни, смятат анализатори

10:15 | 05.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се покачва в първия ден от новата седмица, след като Китай успя да постигне напредък в отварянето на икономиката си, а Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, не промени плановете си за предлагането, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,84%, или 0,72 долара, до 86,29 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,90%, или 0,72 долара, до 80,70 долара за барел.

Ключови градски центрове в Китай, включително Шанхай, обявиха допълнително разхлабване на противоепидемичните мерки през уикенда. В неделя ОПЕК+ остави предлагането на същите нива, давайки си пауза, за да прецени ситуацията на световните пазари.

В допълнителни санкции срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна Европейският съюз (ЕС) – в тандем с Г-7 – постави ценови таван на руския внос от до 60 долара за барела, като забрани повечето доставки по вода от Русия в понеделник. Инициативата цели да накаже Русия финансово, но и да поддържа износа на страната към други държави. Руският вицепремиер Александър Новак за пореден път отхвърли ценовия таван, като посочи, че Москва е готова да намали предлагането, ако се налага.

Възходящите движения са поредната изненада тази година, която бе изключително волатилна за най-важната суровина в света, след като пазарите бяха разтърсени от най-големия конфликт в континентална Европа от Втората световна война насам и от паричното затягане от централните банки в опит да се намали инфлацията. Миналата седмица фючърсите върху WTI паднаха до най-ниската си стойност от миналия декември насам, но оттогава се възстановиха.

„Все още не е сигурно дали планът (за ценови таван) ще осигури плавния поток на руски барели към азиатските пазари, или ще има съществено прекъсване“, казват анализатори на RBC Capital Markets. „Всеки ясен знак, че Русия е готова да спре износа на петрола може да предизвика скок в цените в следващите дни“, прогнозират експертите.

В последните седмици трейдърите се фокусираха и върху случващото се в Китай. След редките случаи на протести и недоволство властите се опитват да разхлабят строгите мерки против коронавируса, подсилвайки перспективите за потреблението на енергия. Големи градове като Шанхай, Шънджън и Гуанджоу ускориха промените в посока отваряне в последните дни.

Решението на ОПЕК+ за петрола бе взето по време на онлайн заседание. Според делегатите следващата среща на картела ще е на 1 февруари. Повечето анализатори очакваха организацията да не промени вече одобреното намаление на добива през уикенда.

Ценовият таван на ЕС върху руския суров петрол бе приет след седмици преговори между страните членки. От САЩ изразиха опасения, че ходът, заедно със свързаните с него застрахователни и финансови услуги, може да доведе до скок в цените. Въпреки това сегашните нива са с около 10 долара над цената на ключовото руско гориво Urals, което предполага, че влиянието върху този поток може да е ограничено.

*Към 09:45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още