IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси не успяха да последват оптимизма на тези в Азия

Въпреки разхлабването на рестрикциите в Китай, свързани с Covid-19, настроението в инвеститорите в Европа остана мрачно

19:33 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари завършиха първия ден от седмицата с понижения, противопоставяйки се на оптимизма на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион, след като Китай смекчи правилата за тестване за Covid-19 в някои градове и сигнализира, че може да предстоят още облекчения, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с 0,4% спад, след като повечето сектори се озоваха на червено. Секторът на компаниите за храни и напитки записа 1,4% понижение и поведе спадовете, докато този за основни суровини нарасна с 0,7%.

Европейски борси, 05.12.2022 г. Европейски борси, 05.12.2022 г.

Таблица: CNBC

Цените на петрола поеха нагоре, след като ОПЕК+ реши да се придържа към политиката си за намаляване производството на петрол, а Китай разхлаби част от правилата си, свързани с овладяване на огнищата на Covid-19.

Алиансът ОПЕК+ реши да запази курса на политиката си за добив на петрол отпреди забраната на ЕС за внос на руски суров петрол, която влезе в сила днес.

Американските борси поеха надолу в понеделник поради опасения, че Федералният резерв може да продължи да затяга политиката си, докато не насочи икономиката към рецесия.

В петък европейските пазари се озоваха на червено, повлияни от спада в САЩ, тъй като инвеститорите бяха повлияни от последните данни за американския пазар на труда.

В Европа цената на акциите на шведската компания за недвижими имоти SBB записа 13% повишение, след като компанията зарадва инвеститорите с очакванията си за 2023 г. след продажбата на книжата на образователното звено EduCo.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова производителят на кухненски уреди Rational, чиито акции загубиха 8% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още