IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: През 2023 г. ще видим почти пълно възстановяване на IPO пазара

Към кои компании ще се насочат интересите на инвеститорите, коментира Красимира Коджаманова, изпълнителен директор а Select Asset Management

21:03 | 14.12.22 г.

Геополитическото напрежение, макроикономическата несигурност и инфлацията определят по-слабия пазар на първични публични предлагания (IPO) в Лондон през 2022 г. Липсата на риск за апетит и влошени условия за инвестиране кара компаниите да забавят излизането си на пазара за 2023 г. или дори по-късноТова коментира Красимира Коджаманова, изпълнителен директор на Select Asset Management, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя уточни, че към третото тримесечие има спад от над 74% на IPO пазара спрямо година по-рано, но потвърди, че това няма да е дългосрочна тенденция.

"Още през 2023 г. ще видим почти пълно възстановяване на пазара в Лондон и в глобален мащаб, ако не се появи друг глобален политически проблем, който да стресне инвеститорите", прогнозира Красимира Коджаманова.

По думите ѝ миналата година беше рекордна за Лондонската фондова борса (LSE) с над 16,8 млрд. лири в нови IPO и 120 компании, напомни Коджаманова, а спадът в момента може да бъде очакван след голямата несигурност и скок на инфлацията през тази година.

Акциите на повечето компании, излезли на LSE, през последните две години не показват добри резултати, което е част от по-широките негативни тенденции на капиталовия пазар.

"Инвеститорите трябва наистина много добре и фундаментално да подбират компаниите, в които ще участват, включително и на IPO, като преценяват дали премията, която заплащат, ще си заслужава в този етап на влизане", съветва експертът.

Красимира Коджаманова очаква, че едно от най-интересните IPO-та в Лондон догодина ще бъде това на финтех компанията Revolut. „Компанията няма обявен твърд план, но се очаква да започне процесът по излизане на пазара, посочи тя. – Друго потенциално IPO е това на Virgin Atlantic, за което се водят обсъждания на високо ниво в компанията, и евентуално на дизайнера на чипове Arm.“

Според изпълнителният директор на Select Asset Management развития по тези IPO-та може да има след пролетта на 2023, когато се очаква да започне спад на инфлацията във Великобритания под 10%.

„Германия и САЩ ще продължат да доминират IPO пазарите през 2023 г. Лондон може лесно да върне позициите си отпреди Брекзит, ако подобри предлаганата инфраструктура“, смята Коджаманова. 

Ще се върне ли Лондон на европейските пазари в конкуренция с Франкфурт и Париж? Къде ще се насочат интересите на инвеститорите? Как се приема от пазарите сделката между Мicrosoft и Лондонската фондова борса може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още