IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия повиши лихвата с 0,25 пункта и сигнализира доближаване до върха

Паричната политика започна да има значителен затягащ ефект върху икономиката, посочват от централната банка на страната

12:58 | 15.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Норвежката централна банка (Norges Bank) повиши основната си лихва в четвъртък с 25 базисни пункта (б.п.), но сигнализира, че цикълът на затягане може да е към края си, тъй като паричната политика „започна да има затягащ ефект върху икономиката“, става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

С днешния ход – в съответствие с прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс - основната лихва достигна 2,75%.

„На база текущите оценки за перспективите и рисковете на Комисията (по парична политика и финансова стабилност към банката) лихвата вероятно ще бъде повишена допълнително през първото тримесечие на следващата година“, посочват от ведомството, като допълват, че това е необходимо за забавянето на инфлацията.

„Потребителските цени нараснаха рязко и инфлацията е значително над целта. Активността в норвежката икономика все още е висока, а безработицата – много ниска. В същото време икономиката се забавя и високата инфлация свива покупателната способност на домакинствата. Облекчаване на икономическия натиск ще спомогне за последващо намаляване на инфлацията“, посочват от банката.

Според прогнозите инфлацията ще се задържи на високи равнища за по-дълго от очакваното, а пазарът на труда също е по-затегнат от предходните оценки. „От друга страна лихвата бе повишена значително за кратък период от време и паричната политика започна да има значителен затягащ ефект върху икономиката. Има признаци, че забавянето може да се окаже малко по-изразено от очакваното през септември“.

„Прогнозите за норвежката икономика са по-несигурни от обикновено, но ако икономиката се развие в съответствие с оценките, лихвата ще бъде около 3% следващата година“, каза управителят Ида Бах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още