IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН наложи временна забрана на търговото на „Донев Инвестмънтс Холдинг“ за акции на "Софарма"

Предложителят трябва да докаже наличните средства за заплащане на акциите и да коригира с 1 ден периода за определяне на средната претеглена пазарна цена на акциите

12:01 | 21.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде временна забрана на търговото предложение от „Донев Инвестмънтс Холдинг“ АД за закупуване на до 11 млн. акции от капитала на „Софарма“ АД от останалите акционери на дружеството.

Решението е публикувано на сайта на регулатора.

В мотивите си Комисията посочва, че не са представени доказателства за налични средства на търговия предложител, с които да заплати цената на акциите в полза на акционерите, приели търговото предложение.

Документът трябва да бъде издаден към датата, предхождаща внасянето на коригираното търгово предложение, предвид издадената временна забрана за публикуване на търговото предложение.

Комисията иска също така изрично да се посочи за чия сметка ще бъдат разходите за банковите такси при заплащане на цената за акциите по банкова сметка на акционерите, приели търговото предложение, както и да се изясни свързаността между търговия предложител и Огнян Донев, изпълнителният директор на „Софарма“.

КФН има и възражения и относно периода, за който е определена средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 6 месеца. В решението се посочва, че търговото предложение е регистрирано в КФН на 28 ноември, понеделник, заради което този период следва да бъде 25.05.2022 г. – 25.11.2022 г. (петък, последния работен ден преди деня на регистриране на търговото предложение).

Предложителят е приложил данни за период до 24.11.2022 г., т.е. с 1 ден разлика.

Преизчисляването може и да доведе до лека корекция на цената на търговото, а може и да няма такава, предвид че става въпрос за само 1 ден.

„Донев Инвестмънтс Холдинг“ предлага 4,5 лева на акция на акционерите, които се съгласят да продадат акциите си.

В последната година акциите на „Софарма“ поскъпват с малко над 1%.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още