IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заканите на Фед за по-високи лихви понижават цената на петрола*

Опасенията за по-затегната парична политика на САЩ засенчиха оптимизма около възстановяването на търсенето в Китай

10:02 | 10.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се понижава във вторник, след като опасенията за по-затегната парична политика в САЩ засенчиха оптимизма около възстановяването на търсенето в Китай, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,65%, или 0,52 долара, до 79,13 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,64%, или 0,47 долара, до 74,16 долара за барел.

Двама представители на Федералния резерв на САЩ заявиха, че може да се наложи банката да покачи основната лихва до над 5%, преди да си даде пауза, задържайки лихвите на високи равнища. Коментарите на централните банкери натежаха и на борсите в Азия, както и на други суровини.

В понеделник „черното злато“ премина през възход, след като Пекин предостави на рафинериите и търговците щедра квота за внос във второто си разпределение за 2023 г., докато най-голямата икономика в Азия се подготвя за растеж след премахването на строгите си противоепидемични мерки в края на миналата година. Ходът е сигнал, че рафинериите на страната са готови да увеличат производството.

Китай определя квотна система, с която независимите рафинерии получават определен обем за внос на петрол в няколко разпределения всяка година.

„Поевтиняването на долара и нарастващият оптимизъм около търсенето в Китай осигуриха подкрепа за цените“, обясни Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. “Въпреки това в краткосрочен план пазарът изглежда добре снабден“.

Петролните пазари имаха вяло начало на новата година, тъй като слабата ликвидност изостря ценовите колебания, докато кривите сигнализират за достатъчно предлагане.

Износът на руски петрол отбеляза лек ръст миналата седмица, но това не бе достатъчно, за да се обърне низходящият тренд в доставките към свита група купувачи.

*Към 09:41 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още