IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа изпратиха сесия на зелено в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Статистиката може да даде сигнали какви ще са следващите стъпки на американския регулатор

19:44 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Фондовите борси в Европа записаха сесия на зелена територия в сряда, докато вниманието на инвеститорите продължава да е фокусирано върху предстоящите данни за потребителската инфлация в САЩ.

Паневропейският индекс Stoxx 600 добави 0,38% към стойността си, достигайки 447,41 пункта.

Германският бенчмарк DAX нарасна с 1,17% до 14 947,91 пункта.

Френският показател CAC40 се повиши с 0,8% до 6924,19 пункта.

Британският измерител FTSE100 се увеличи с 0,4% до 7724,98 пункта.

Предстои в четвъртък (12 януари) да бъде публикувана статистика за базовата потребителска инфлация в САЩ (изключваща цените на храни и енергия) през миналия декември - прогнозите са за леко ускорение до 0,3% на месечна база след отчетените 0,2% месец по-рано. Статистиката, която се следи зорко от Фед, може да даде сигнали какви ще са следващите стъпки на американския регулатор.

В своя реч във вторник управителят на Фед Джером Пауъл предупреди, че стабилизирането на цените изисква трудни решения, които може да не са политически популярни. Коментарът му не съдържаше намеци накъде се е насочила паричната политика на банката, след като през 2022 г. тя покачи лихвите 7 пъти.

В речта си Пауъл също така ясно очерта границите доколко банката ще спомогне за насърчаването на една по-зелена икономика, като пое нагажимент, че тя няма да бъде климатичен регулатор.

"Фед има тесни, но важни задължения по отношение финансовите рискове, свързани с климата", обясни той. "Но без изрично законодателство от Конгреса на САЩ, за нас не би било подходящо да използваме паричната си политика и инструментите ни за надзор, за да насърчим по-зелена икономика или за да постигнем други цели, базирани на климата", каза банкерът.

"Ние не сме и няма е да бъдем климатичен регулатор", обобщи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още