IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията на червено въпреки добрите данни за инфлацията*

Федералният резерв може още да забави темпа на парично затягане, смята управителят на банката във Филаделфия

17:40 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите борсови индекси в САЩ започват редовната търговска сесия в четвъртък, оцветени в червено, докато инвеститорите осмислят дългоочакваните данни за потребителската инфлация през декември.

Въпреки че данните са в съответствие с прогнозите и показаха забавяне на инфлацията за шести пореден месец, настроенията на пазарите не са особено оптимистични.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 0,47% от стойността си, или 158,65 пункта, падайки до 33 814,36 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,73%, или 29,11 пункта, до 3940,5 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намалява с 1,15%, или 126,16 пункта, до 10 805,51 пункта.

Малко преди сесията стана ясно, че инфлацията в САЩ е приключила 2022 г. с най-голямото си месечно забавяне от началото на пандемията насам през декември. Индексът на потребителските цени се е понижил с 0,1% на месечна база в съответствие с очакванията на Dow Jones. Това е най-голямото понижение от април 2020 г. На годишна база показателят се е покачил с 6,5 на сто, оставяйки над три пъти над целевото равнище на Федералния резерв за 2%. Въпреки това годишното увеличение е най-малкото от октомври 2021 г.

"Пазарите остават уверени, че Фед ще успее да контролира инфлацията, но това е нещо, което предстои да се случи. Индексът на потребителските цени е само един измерител на инфлацията, изчисляван от министерството на труда, и не е единственият начин да се измери инфлацията", коментира Нанси Дейвис, основател на Quadratic Capital Management, цитирана от CNBC.

По-рано в четвъртък управителят на Фед във Филаделфия Патрик Харкър изрази мнение, че банката може допълнително да забави лихвените си повишения.

"Очаквам, че ще повишим лихвите още няколко пъти тази година, но според мен дните на увеличения с по 75 базисни пункта (б.п.) със сигурност са отминали. Моите виждания са, че увеличения от по 25 б.п. ще са подходящи занапред", каза той по време на своя реч, като допълни, че очаква в даден момент тази година федералната лихва да е достатъчно ограничаваща растежа, за да си даде ведомството пауза и да остави паричната политика да подейства.

Европейският сорт петрол Брент поскъпва с 1,35% до 83,79 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 1,2% до 78,34 долара за барел.

Цената на златото се покачва с 0,51% до 1888,5 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,567%.

*Към 16:55 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още