IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да започне да намалява лихвите през лятото, смятат икономисти

Това би било драматичен обрат, който регулаторът не предвижда в своите прогнози

21:25 | 16.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Битката на Европейската централна банка (ЕЦБ) с инфлацията може да приключи в рамките на половин година, докато централните банкери може да започнат да обръщат курса още през юли, показа проучване на Bloomberg сред икономисти.

Лихвата по депозитите - понастоящем на ниво от 2% - ще достигне връх от 3,25% в рамките на три хода. Според икономистите банката ще покачи лихвите с по половин процентен пункт през февруари и март, а през май или юни може да има увеличение от 25 базисни пункта (б.п.). Медианните прогнози на анализаторите след това предвиждат намаление на показателя обратно до 3% в началото на третото тримесечие.

ЕЦБ може да започне да понижава лихвите през третото тримесечие на 2023 г., прогнозират икономисти. Източник: Bloomberg L.P. ЕЦБ може да започне да понижава лихвите през третото тримесечие на 2023 г., прогнозират икономисти. Източник: Bloomberg L.P.

Подобен сценарий предполага драматичен обрат, който ЕЦБ не предвижда. Повечето от представителите на ведомството очакват лихвите да се задържат на крайното си ниво, като към момента никой от тях не е подкрепил лихвени понижения.

Инвеститорите обаче имат още по-високи очаквания за лихвата, според проучване на MLIV Pulse, като повече от половината виждат връх от 3,5% или по-висок.

Централните банкери се фокусираха върху намаляването на основната инфлация, която достигна рекордни стойности миналия месец, дори след като темпът на покачване на цените се забави, а опасенията сред потребителите намаляха.

„Докато базовата инфлация не достигне своя връх, промяната в основната инфлация няма да промени нашата решителност“, каза миналата седмица Роберт Холцман, който е начело на Австрийската централна банка,

Според анкетираните икономисти базовата инфлация в еврозоната, която изключва цените на храни, енергия и други волатилни стоки, ще достигне връх от 5,1% през текущото тримесечие, след което ще се свиe до 3,5% през последните три месеца на 2023 г. Основната инфлация се очаква да се забави до 3,7% от 8,5% през същия период.

Заместник-председателят на BlackRock Филип Хилдебранд смята, че централните банки ще продължат по същия път на паричната си политика в следващите месеци, като има малка вероятност за понижения, дори ценовият натиск да намалее. "Инфлацията ще спадне много бързо. Вярвам, че много от нас ще бъдат изненадани колко бързо ще намалее", добави бившият управител на Швейцарската централна банка.

Връщането към целевото равнище за 2% обаче може да се окаже трудно, предупреди Хилдебранд.

"Така че 9-4% ще бъде лесната част и след това ще стане много трудно да се върне инфлацията към ценовата стабилност. Те (централните банки) ще бъдат много внимателни и много фокусирани върху това да не загубят контрола върху дългосрочните инфлационни очаквания".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още