IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след неочакван ръст на американските запаси*

Опасенията за рецесия, които се засилиха от разочароващите данни за продажбите на дребно и производството в САЩ, също тежат на пазара

10:58 | 19.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Фючърсите върху петрола поевтиняха с близо 1 долар в четвъртък, увеличавайки спада в цената от предходния ден, тъй като изненадващият ръст на запасите от суров петрол в САЩ натежа на пазара заедно с опасенията за рецесия, които се засилиха от разочароващите данни за продажбите на дребно и производството в САЩ.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се понижиха с 84 цента, или 1%, до 84,14 долара за барел, след като по-рано се понижиха до 83,76 долара. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също поевтиняха с 91 цента, или 1,1%, до 78,57 долара за барел. По-рано цената дори падна до най-ниското си ниво за сесията от 78,13 долара.

Пазарът продължава да губи импулс под натиска на опасенията, че икономиката на САЩ навлиза в рецесия, а и след като от Фед сигнализираха, че лихвите трябва да се покачат над 5 на сто, за да бъде овладяна инфлацията, въпреки че изненадващо продажбите на дребно през декември спаднаха повече от очакваното.

По данни на Американския петролен институт запасите от суров петрол на САЩ са се увеличили с 7,6 милиона барела през седмицата, приключила на 13 януари. Очакванията на анализаторите бяха за спад от 600 хил. барела. А за същия период запасите от петролни продукти спадат с 1,8 млн. барела при очаквано от анализаторите увеличение от 120 хил. барела.

„Влошаването на икономическите данни за САЩ влоши перспективите пред търсенето на петрол, тъй като отново се появиха опасения от рецесия. Настроенията за намаляване на риска доведоха до поевтиняване на чувствителните към растежа суровини", казва Тина Тенг, анализатор в CMC Markets, като добавя, че прибирането на печалби също може да е изиграло роля.

Настроенията за намаляване на риска доведоха до поевтиняване на чувствителните към растежа суровини.
Тина Тенг
анализатор в CMC Markets

Продажбите на дребно в САЩ през декември спаднаха с най-много от една година насам, докато промишленото производство отбеляза най-големия си спад от близо две години, тъй като по-високите разходи по заемите засегнаха търсенето на стоки.

Все пак представители на Федералния резерв заявиха, че лихвените проценти трябва да се повишат над 5%, въпреки че инфлацията показва признаци на достигане на своя пик, а икономическата активност се забавя. 

„Това повиши опасността от рецесия, вследствие на което апетитът за риск пострада", заявиха анализатори от ANZ Research в бележка до клиента.

*Към 10:40 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още