IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2023 г. - годината, в която облигациите възвръщат своя блясък

Икономическият растеж ще се забави значително тази година, а инфлацията ще остане висока, прогнозират от Amundi

08:14 | 20.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

И все пак, облигационните пазари също са задвижвани от различни сили и събития. „Облигациите като цяло може да са сложни и не са безрискови. Трябва да се вземат предвид лихвените проценти и кредитният риск – тоест колко способен е този, който ги издава – преди да се купят“, казва Кристин О'Кийф Мерик, финансов съветник, цитирана от CNBC.

Основно предизвикателство за облигационните пазари през 2023 г. ще е кой ще замести ЕЦБ като голям купувач, казва Прия Мисра, ръководител по лихвени стратегии в TD Securitie, цитирана от Bloomberg. Като цяло януари е важен месец за купуването на държавни облигации, но отсъствието на ЕЦБ ще тества способността на дилърите да се справят с рискове, като увеличи ценовите колебания и ще доведе до по-високи разходи, смятат пазарни играчи.

„Ще има голямо изпитание за пазарната ликвидност“, прогнозира Том Прикет от JPMorgan Chase & Co. „Тонът за първата половина на годината често се задава от това как пазарът абсорбира предлагането в началото на годината“.

Засега първите седмици на 2023 г. дават причина за оптимистични нагласи. Облигационните пазари преминават през възход през януари поради спекулациите за по-бавен Фед. Въпреки че доходността по 10-годишните американски ДКЦ намаля спрямо достигнатите върхове през 2022 г., тя все още е на ниво от около 3,4%, или най-високото от 2011 г. насам.

„Очакваната възвръщаемост на фиксираната доходност е най-високата, която сме виждали от години“, пише в бележка към клиенти Дъг Лонго, ръководител по фиксирана доходност в Dimensional Fund Advisors.

Компаниите и правителствата по света продадоха дългови книжа за близо 600 млрд. долара в периода 1-18 януари. Източник: Bloomberg L.P. Компаниите и правителствата по света продадоха дългови книжа за близо 600 млрд. долара в периода 1-18 януари. Източник: Bloomberg L.P.

Най-доброто начало на годината за възвръщаемостта по облигациите подсилва безпрецедентните продажби на дългови книжа от правителства и компании за над половин трилион долара, коментира и Bloomberg.

От европейските банки до компаниите в Азия и правителствата на развиващите се страни - изглежда, че всяка точка от пазара на нови емисии преминава през разцвет, отчасти заради възход в световните облигации от 4,1%, който спомогна за записването на най-доброто представяне от 1999 г. насам.

В резултат световните емисии на държавни и корпоративни облигации с инвестиционен и спекулативен клас достигна 586 млрд. долара в периода 1-18 януари, което е най-високата стойност някога, според данни, събрани от медията.

Ръстът в световните продажби на облигации в началото на годината обаче не е равномерен. Емитираният в евро дълг например разбива рекорди, нараствайки с около 39% спрямо година по-рано, според данни, събрани от Bloomberg.

Емитираният в евро дълг разбива рекорди, нараствайки с около 39% спрямо година по-рано през януари. Източник: Bloomberg L.P. Емитираният в евро дълг разбива рекорди, нараствайки с около 39% спрямо година по-рано през януари. Източник: Bloomberg L.P.

Последна актуализация: 07:21 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още