IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2023 г. - годината, в която облигациите възвръщат своя блясък

Икономическият растеж ще се забави значително тази година, а инфлацията ще остане висока, прогнозират от Amundi

08:14 | 20.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

От Amundi обаче предупреждават, че 2023 г също ще е година на предизвикателства.

„Очакваме световният икономически растеж да се забави значително през 2023 г. и инфлацията да се забави, но да остане висока спрямо нивата преди пандемията. Ще има големи разлики между регионите, за които инвеститорите трябва да внимават“, обясни главният стратег на компанията Дифенд.

„От геополитическа гледна точка рисковете от войната в Украйна ще останат високи, тъй като показа колко бързо могат да се променят нещата. Въпреки това виждаме възможността от прекратяване на огъня през втората половина на 2023 г. като най-вероятна“, добави експертът.

Прогнозите на Amundi показват, че световният брутен вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 2,1% през 2023 г. този на САЩ ще отбележи повишение от 0,9%, на Япония - 0,5% и на Китай - 4,4%. Еврозоната обаче ще запише спад от 0,5% през текущата година, заедно с Великобритания, където понижението ще е 0,9 на сто.

БВП на нововъзникващите пазари ще се покачи с 3,4%, докато този на развитите страни ще отбележи по-скромно увеличение от под процент.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още