IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около битката на Фед с инфлацията оцветява в зелено щатските индекси*

Производителите на чиповете повеждат ръстовете на Wall Street

18:01 | 23.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси записват ръстове на старта на редовната търговия, докато инвеститорите оценяват шансовете за потенциално забавяне на темпа на покачване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,17% до 33 432,43 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,47% до 3991,27 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 0,87% до 11 237,35 пункта.

Инвеститори и анализатори разглеждат възможността Фед да забави своя агресивен темп на затягане на паричната политика по време на следващите две заседания, докато се бори с инфлацията. Икономическите данни от миналата седмица показаха спад в цените на едро и при продажбите на дребно. Те бяха съпроводени от коментарите на някои служители на централната банка, които сигнализираха, че тя е готова да подходи по-умерено към покачването на лихвите.

В петък (20 януари) управителят на Федералния резерв Кристофър Уолър заяви, че би понесъл мека рецесия, ако това означава забавяне на инфлацията. Той изрази увереност, че Фед може да забави инфлацията и в същото време да постигне „меко кацане“ за икономиката“.

„Тъй като инвеститорите стават все по-уверени по отношение на инфлацията, е ясно, че сега гледат отвъд текущия цикъл на затягане на лихвите, към евентуална пауза и потенциално дори намаляване“, пише стратегът на Deutsche Bank Хенри Алън в бележка до клиенти.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (23 януари). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (23 януари).

На фона на инвеститорския оптимизъм книжата на Tesla Inc. поскъпват с 3,6%, докато тези на Apple, Meta и Netflix прибавят към стойността си съответно 1,33%, 1,56 на сто и 2,36%.

Цената на акциите на производителите на чипове Nvidia, AMD и Qualcomm нараства съответно с 4,21%, 6,88 на сто и 4,63%.

Ценови спадове отчитат книжата на фармацевтичните компании. Акциите на Johnson and Johnson и Eli Lilly поевтиняват съответно с 0,39% и 0,75 на сто. Книжата на Merck губят 0,43% от стойността си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 3,519 на сто и 3,694 на сто.

Доларовият индекс отчита ръст в стойността спрямо кошница от шест конкурентни валути от 0,16% до 102,17 пункта.

При търговията с петрол цената на сорт Брент нараства с 0,95% до 88,46 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват с 0,42% до 81,98 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още