IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите отново се насочват към развиващите се пазари

В последната седмица нововъзникващите пазари на дълг и акции са привлекли по около 1,1 млрд. долара на ден, като 800 млн. долара дневно са се насочвали към Китай

17:13 | 27.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите правят вложения в акции и облигации на нововъзникващите пазари с почти рекордна скорост, тъй като забавянето на инфлацията и повторното отваряне на Китай след COVID мерките обръщат спада от миналата година.

Нововъзникващите капиталови и дългови пазари са привлекли по около 1,1 млрд. щатски долара на ден в нетни нови инвестиции само тази седмица, според данни на Института за международни финанси, цитирани от FT.

Скоростта на увеличаване на инвестициите е била по-голяма само след премахването на коронавирусните блокади в края на 2020 и началото на 2021 г., сочат данните.

Силните входящи потоци подчертават голяма промяна в настроенията тази година след мрачното представяне за развиващите се пазари през по-голямата част от 2022 г. Забавящата се глобална инфлация накара много пазарни участници да се обзаложат, че основните централни банки на развитите пазари, включително Федералният резерв на САЩ, скоро ще спрат да се увеличават лихвените проценти. Това ще облекчи и ситуацията на развиващите се пазари.

Джахангир Азиз, анализатор в JPMorgan, коментира че има много „гориво в резервоара“, за да продължи силният приток на инвестиции към нововъзникващите пазари, особено ако ключовите икономически несигурности наистина отшумят.

Заплахата от рецесия не е така силна, както се очакваше през миналата година. Данните, публикувани в четвъртък, показват, че икономиката на САЩ е нараснала повече от прогнозите през последното тримесечие на 2022 г. – с 2,9%, а броят на молбите за обезщетения при безработица остава нисък.

Решението на Китай да отмени политиката си за нулев COVID оказва огромно влияние. В страната са влезли по 800 млн. долара дневно от тези 1,1 млрд. долара за всички развиващи се пазари.

Активите на нововъзникващите пазари са допълнително подпомогнати от очакванията на инвеститорите, че тези икономики ще изпреварят развитите тази година. JPMorgan очаква брутният вътрешен продукт на нововъзникващите пазари да нарасне с 1,4 процентни пункта повече от темпа в развитите икономики през 2023 г.

Акциите в референтния индекс MSCI Emerging Markets поскъпват с близо 25% от дъното си в края на октомври. Повишаване с повече от 20 процента от скорошно дъно се счита за бичи пазар.

Въпреки силния старт на 2023 г. някои инвеститори и анализатори предупреждават, че темпът на ръст на инвестициите е малко вероятно да остане устойчив. Пол Гриър, портфолио мениджър за дългове на развиващите се пазари във Fidelity International, коментира, че пикът на ускорението на инвестициите вероятно е вече зад гърба ни.

„Първото и второто тримесечие [на 2023 г.] ще видят подем в Китай, няма съмнение в това. Голяма част от това обаче е вече оценено от пазарите. Може да сме видели по-големия дял от ралито от този цикъл“, посочва той.

Според Гриър възходът се обяснява отчасти с връщането на инвеститорите към активите на развиващите се пазари след намаляването на експозициите им през по-голямата част от последното десетилетие и особено през първите три тримесечия на миналата година.

Някои от развиващите се икономики не се справиха с осигуряването на бърз растеж след финансовата криза от 2008-09 г. и бяха особено силно засегнати от скока на глобалната инфлация и на щатския долар през по-голямата част от 2022 г.

Гриър допълва, че инвеститорите едва ли ще бъдат оптимисти за растежа на развиващите се пазари в бъдеще. Нарастващите нива на дълга, по-голямото фискално напрежение и все по-отрицателното въздействие на демографията биха намалили потенциалния растеж, подчертава той и заключава, че е трудно да се гледа с розови очила след COVID.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още