IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха без единна посока след новите данни за еврозоната

Акциите на UniCredit поскъпнаха с над 12,2%, с което италианският кредитор оглави Stoxx 600

19:38 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси завършиха редовната търговия без единна посока на фона на новите данни за икономиката в еврозоната, която се разширява през последното тримесечие на 2022 г., съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа спад от 0,26% до 453,21 пункта.

Германският измерител DAX нарасна с минималните 0,01% до 15 128,27 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 0,01% до 7082,21 пункта.

Британският индекс FTSE отчете понижение от 0,17% до 7771,7 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за икономиката на еврозоната, която записа още едно повишение в последното тримесечие на 2022 г., след като окончателните данни за периода изненадаха с по-голям растеж от първите оценки. В последните три месеца на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е нараснал с 0,1% на тримесечна база, докато този на Европейския съюз (ЕС) е останал стабилен, показват данни на Евростат. За сравнение - през третото тримесечие БВП на еврозоната нарасна с 0,3%, като такова повишение отчете и ЕС, като е налице леко забавяне през четвъртото тримесечие. На годишна база сезонно изгладените данни показват ръст от 1,9% за еврозоната и от 1,8% за ЕС, след съответно 2,3% и 2,5% повишение в предходните три месеца.

Пазарите реагираха и на данните за икономиките на Франция и Германия. Френската икономика успя да се задържи над повърхността и записа слаб растеж през последното тримесечие на 2022 г., след като намалелият внос на енергия и стабилните бизнес инвестиции компенсираха спада в потреблението, показват предварителните данни. Втората по големина икономика на еврозоната се е разраснала с 0,1% за периода, което представлява забавяне спрямо повишение от 0,2% през третото тримесечие. За цялата 2022 г. френската икономика се е разраснала с 2,6 на сто, което е близо до правителствените прогнози.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 31 януари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 31 януари.

В същото време продажбите на дребно в Германия неочаквано намаляха през декември, когато инфлацията и енергийната криза натежаха на обичайно любимия период за празнично пазаруване за подаръци, подсилвайки опасенията за по-силно забавяне в най-голямата икономика в Европа. Продажбите на дребно са намалели с 5,3% на месечна база през декември, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis). На годишна база понижението е в размер на 6,4 на сто.

Преди това Международният валутен фонд (МВФ) подобри прогнозите си за световната икономика в последния си доклад в сравнение с този от октомври, като вече очаква забавяне на инфлацията. В доклада се отбелязва също, че европейските икономики са показали по-голяма устойчивост от очакваното. Фондът прогнозира, че световната инфлация ще се забави от 8,8% през 2022 г. до 6,6% през 2023 г. и 4,3% през 2024 г. Освен това МВФ не очаква световният брутен вътрешен продукт (БВП) да се свие, а главният икономист на организацията Пиер-Оливие Гуриншас посочва, че „ние сме доста далеч от всякакъв вид световна рецесия“.

При индивидуалните акции книжата на UniCredit поскъпнаха с над 12,2%, с което италианският кредитор оглави Stoxx 600. Други компании от Stoxx 600, които се представят силно, са Groupe SEB (+7,94%), THG Holdings (+6,5%) и CD PROJEKT (4,91%). На дъното на индекса са германската Adler, чиито книжа поевтиняха със 7,86%, Rheinmetall AG (-5,81%) и британската Ocado (-5,33%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още