IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в продажбите на дребно в Германия подсили опасенията за силно забавяне на икономиката

Потреблението ще продължи да бъде слабо и това ще натежи на германската икономика през текущото тримесечие, смята икономист

17:54 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в Германия неочаквано намаляха през декември, когато инфлацията и енергийната криза натежаха на обичайно любимия период за празнично пазаруване за подаръци, подсилвайки опасенията за по-силно забавяне в най-голямата икономика в Европа, пише Ройтерс.

Продажбите на дребно са намалели с 5,3% на месечна база през декември, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) във вторник, докато анализаторите, анкетирани от медията, очакваха ръст от 0,2 на сто. На годишна база понижението е в размер на 6,4 на сто.

"Рязкото понижение показа, че дори стабилният пазар на труда не може да попречи на високата инфлация и несигурността да ограничат частното потребление", коментира Карстен Бжешки, икономист в ING.

Еднократната помощ за домакинствата, която бе раздадена през декември като част от правителствените мерки срещу високите сметки за енергия, спомогна за намаляването на хармонизираната инфлация в Германия миналия месец до 9,6%, но явно не е успяла да подкрепи потреблението.

Томас Гитцел, икономист от VP bank, смята, че "за момента частното потребление ще продължи да бъде слабо", като това допълнително ще натежи на икономиката през текущото тримесечие.

Според предварителните данни за 2022 г. продажбите на дребно са били със 7,8% повече през 2022 г., но ако те се изгладят спрямо инфлацията, тогава продажбите намаляват с 0,6 на сто.

"Мрачните потребителски нагласи бяха като предизвестие за спада в потреблението", каза Александър Крюгер, главен икономист в Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank. "Понижението е изключително силно и високата инфлация стана убиец на потреблението", допълни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още