IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната заетост в САЩ се превръща в основен риск за инвеститорите до края на годината

Тя означава, че Фед няма да може да осигури намаленията на лихвите, които пазарът в момента калкулира

13:39 | 08.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовите пазари не вървят точно по план досега тази година, пише пазарната редакторка на Financial Times Кейти Мартин.

Въпреки мърморенето на мениджърите на големи фондове януари донесе печалби за рисковите активи - вот на доверие за твърденията за меко икономическо приземяване. В същото време пазарите на държавен дълг запазиха предупрежденията си за предстояща сериозна рецесия със силно търсене на дългосрочни облигации, които свиха доходността им под тази по краткосрочния дълг - страховитата обърната крива на доходността, която е била предвестник на толкова много икономически спадове.

„Нещо ми се струва не както трябва“, каза Грег Питърс, съглавен инвестиционен директор в PGIM Fixed Income, в началото на миналата седмица. „Не можете да имате рязко обърната крива на доходността, калкулирани намаления на лихвените проценти поради вероятно задаваща се рецесия, а рисковите активи всъщност да не отразяват това. Всички тези неща не могат да бъдат истина едновременно".

Той е прав. След публикуването в петък на данни, показващи, че икономиката на САЩ е добавила повече от 500 хил. работни места през януари, с много над очакваните 185 хил., изглежда, че залогът за рецесия просто трябва да е грешен.

Това е страхотна новина за обикновения човек, но не и за икономистите и фонд мениджърите, които почти единодушно бяха калкулирали икономически спад, съдейки по ежегодната оценка на инвестиционната къща Natixis на хилядите страници с годишни перспективи на големи банки и мениджъри на активи.

Нейният анализ показва, че предполагаемите големи мозъци на пазара като цяло са били неутрално настроени по отношение на американските акции и определено негативни по отношение на европейските. Това не се оправда на практика. До началото на февруари акциите и в двата региона се бяха повишили с около 6 процента.

Но очевидно стабилното състояние на пазара на труда в САЩ подсказва, че негативното мнение за акциите може да се окаже правилно поради грешните причини. То напълно променя основния риск за пазарите за останалата част от тази година.

Сега, каза Майк Бел, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management, „големият риск за пазарите тази година не е рецесия, а пазар на труда, който остава стабилен. Това би означавало, че Фед няма да може да осигури намаленията на лихвите, които пазарът в момента калкулира.”

По-точно, когато пазарът в САЩ отвори час след данните за заетостта, индексът S&P 500 на САЩ спадна с цял процент, преди да се възстанови частично.

Алън Раскин, стратег в Deutsche Bank, посочва, че числата са малко странни. „Има усещане, че пазарът на труда просто не се вписва в множеството други слаби сигнали за растежа“, каза той в бележка до клиентите.

Все пак, добавя той, „данните най-малкото засилват възприятията за уникален цикъл, изискващ уникален монетарен отговор“. Това също така проваля плановете на много инвеститори за годината, точно защото дава на Федералния резерв златна възможност да повиши лихвените проценти много повече, отколкото участниците на пазара са очаквали преди.

Дори преди данните за заетостта някои инвеститори се тревожеха, че подемът при акциите, който е в ход от октомври, ще се самоунищожи, като генерира прекомерна еуфория и, като допълнение, повече инфлация. Но биковете бяха готови да се придържат към него, отчасти защото монетарните власти в САЩ не им казаха, че грешат.

Миналата седмица Федералният резерв реагира с малко увеличение на лихвените проценти от четвърт пункт (до диапазона 4,50-4,75% - бел. прев.) Председателят Джей Пауъл каза пред репортери, че „имаме да извървим дълъг път“, за да овладеем инфлацията. Но в същото време той отбеляза появата на дезинфлационни сили и, много важно, не използва възможността да каже, че пазарите са изпреварили себе си.

И сега какво? Това със сигурност е потвърждение за онези, които вярваха, че подемът при рисковите активи, особено в САЩ, е стигнал твърде далеч.

Сред тях е Иън Канингъм, съръководител на отдела за растеж в мениджъра на активи Ninety One. Той е на мнение, че суперагресивното парично затягане през 2022 г. все още не се е отразило изцяло в оценките на активите. „Това, което направиха Фед и ЕЦБ, тази степен на затягане, определено ще удари активите“, посочва той.

Той наблюдаваше невярващо нестихващия подем при акциите в началото на тази година, убеден, че рисковете от рецесията просто не са правилно отразени. Може да се окаже, че той е прав за пазара и греши за рецесията, но резултатът е същият: моментът, в който пазарът плаче за намаляване на лихвените проценти, а Фед действа противоположно, е този, който „рисковите активи наистина не харесват“, изтъква Канингъм.

Инвеститорите сега трябва да се върнат към чертожната дъска и да подредят мислите си за това какво наистина ще движи пазарите през тази година. Подобно на Федералния резерв те трудно ще излязат със смислени предположения за бъдещето и вместо това ще трябва да бъдат гъвкави според излизащите данни за икономиката.

„Съвсем ясно е, че пазарът е хванат в „засада“, когато става дума за любимите сделки на годината“, коментира Раскин от Deutsche Bank. „Като минимум тези данни ще изискват търговците да се оттеглят и да се прегрупират.“ Може също да се наложи да приемат, че грешат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Някой написа: "Силната заетост в САЩ се превръща в основен риск за инвеститорите до края на годината. Тя означава, че Фед няма да може да осигури намаленията на лихвите, които пазарът в момента калкулира" АЛОУУУ, АВТОРИТЕ! Създадени са условия за икономически растеж. Инвеститорите би трябвало да се радват. Защо ТОВА да е риск?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още