IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимистите властваха на повечето борси в Източна Европа 

От големите пазари спад имаше само в Москва на фона на спекулации за натиск над местната централна банка

22:48 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата във Варшава. Снимка: Photographer: John Guillemin/Bloomberg
Борсата във Варшава. Снимка: Photographer: John Guillemin/Bloomberg

Повечето от най-важните фондови борси в Източна Европа приключиха сесиите във вторник с повишения. С изключение на пазара в Будапеща ръстът на курсовете беше малък, а в Москва се наблюдаваше тенденция към понижение.

Банковите акции, които бяха в списъка и на инвеститорите в Западна Европа, оказваха подкрепаза пазарите. Данните на голямата френска банка BNP Paribas бяха добре приети на пазара, а пазарните наблюдатели напоследък споменават за засилващи се очаквания за повишаване на лихвените проценти.

Будапещенският индекс Bux нарасна с 0,95 % до 14 217,19 пункта. Търсени бяха акциите на OTP Bank с ръст от 1,5%, както и тези на петролната компания Mol с ръст от 2%.

В Прага индексът PX добави 0,15% към стойността си до ниво от 1355,96 пункта. Акциите на Komercni Banka и Erste Group поскъпнаха съответно с 0,4% и 0,5%.

На Варшавската фондова борса индексите се стабилизираха донякъде след значителните загуби през предходния ден. Индексът Wig-20 се повиши с 0,33% до 1870,87 пункта. По-широкият индекс Wig завърши деня с ръст от 0,25 % на ниво от 60 491,08 пункта. Сред акциите с най-голям оборот книжата на петролната компания PKN Orlen поскъпнаха с 0,9%, а тези на минната компания KGHM - с 2,6%.

На Московската фондова борса индексът RTS се понижи с 0,28% до 1004,37 пункта. По-рано през деня се появи информация, че правителството на президента Владимир Путин притиска Руската централна банка да бъде по-оптимистична в перспективите си за икономиката и да сигнализира, че е готова да разхлаби паричната политика. Преди срещата на борда на централната банка в петък държавни представители искат да изпратят по-ясен сигнали, че лихвените проценти може да бъдат намалени по-късно през годината.

Часове по-рано стана ясно, че приходите от петрол и газ на руското правителство са се сринали през януари, допринасяйки за най-големия бюджетен дефицит за първия месец на годината от поне 1998 г. Данъчните приходи от петрол и газ са се сринали с 46% през януари на годишна база, а в същото време има увеличение на разходите с 59% заради войната в Украйна. Комбинацията от тези фактори дава на Русия дефицит от 1,76 трлн. рубли (25 млрд. долара), заяви финансовото министерство в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още