IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвеститори са закупили китайски акции за рекордните 21 млрд. долара от началото на годината

Пазарът на акции в Китай може да получи нов тласък, когато висшите политици на страната се съберат в Пекин следващия месец

12:22 | 09.02.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Глобалните инвеститори са закупили китайски акции за рекордните 21 млрд. долара от началото на годината, тъй като стабилните икономически данни ги подтикват да правят по-големи залози, че ралито след отварянето на икономиката ще продължи.

Чуждестранните покупки на котирани в Шанхай и Шънджън акции чрез програмата Stock Connect на Хонконг се увеличават до 141 млрд. юана (21 млрд. долара) от началото на годината – над два пъти повече в сравнение с предишния рекорд за същия период на 2021 г., пише FT.

Схемата Connect, стартирана през 2014 г., позволява на инвеститори с присъствие в Хонконг да имат достъп до фондовите пазари в континенталната част.

Наред с рязкото покачване на американските акции, китайските акции отчетоха значителни печалби от началото на ралито миналата година. Референтният индекс на страната CSI 300 на най-големите компании се повишава с повече от 13% от края на октомври.

Според анализатори чуждестранното търсене на китайски акции се дължи на положителните икономически данни, публикувани след почивката около празненствата за китайската Нова година. Инвеститорите, които се опасяват за перспективите пред растежа на Китай, се успокоиха.

„Това е грандиозно в сравнение с началото на всяка друга година досега“, коментира Франк Бензимра, ръководител стратегия за дялови участия в Азия в Société Générale. „Парите на инвеститорите се върнаха, след като пазарът получи увереност, че през 2023 г. ще има растеж“, допълва той.

Индексът CSI се понижава с около 1,6% тази седмица, но последните публикувани икономически данни – вкл. първия ръст от три месеца на китайското производство, засилват доверието на международните инвеститори в посоката на китайската икономика.

Във вторник рейтинговата агенция Fitch повиши прогнозата си за икономическия растеж на Китай тази година до 5 процента. Предишната прогноза беше за растеж от 4,1 процента.

„Когато всички казваха, че не искат в портфолиото им да има експозиция към Китай, това беше дъното“, посочва Алисън Шимада от Allspring Global Investments. По нейни думи Allspring сега е с „малко наднормено тегло“ по отношение на китайските акции, след като увеличава експозициите си след 31 октомври.

Икономисти казват, че пазарът на акции в Китай може да получи нов тласък, когато висшите политици на страната се съберат в Пекин следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още