IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на енергийните фирми бяха силно търсени на борсите в ЦИЕ 

Руската борса днес беше затворена заради официален празник 

20:24 | 23.02.23 г.
Борсата в Прага. Снимка: Bloomberg
Борсата в Прага. Снимка: Bloomberg

Най-важните източноевропейски фондови пазари приключиха търговията в четвъртък с ръстове. Особено търсени бяха акциите на енергийните и петролните компании.

Чешкият индекс PX затвори с ръст от 0,87% на ниво от 1388,55 пункта. Ръстът беше задвижван основно от CEZ . Акциите на производителя на електроенергия поскъпнаха с 2,4%.

Унгарският водещ борсов параметър Bux завърши деня с ръст от 0,72% на ниво от 45 388,94 пункта. Сред сините чипове се отличиха акциите на петролната компания Mol, които поскъпнаха с 2,7%. Пазарната капитализация на Magyar Telekom се повиши с 4,5% след публикуването на финансовите данни. Резултатите, отчетени от телекомуникационната група, надхвърлиха очакванията, пишат анализаторите на Erste Group.

Полският индекс Wig-20 се повиши с 1,55% до 1824,76 пункта. По-широкият бенчмарк Wig нарасна с 1,32% до 59 474,66 пункта. Акциите на петролната компания PKN Orlen поскъпнаха с 2,9% при по-голям обем на търговия. 

И Виенската фондова борса приключи търговията в четвъртък с лек ръст. ATX се повиши с 0,21% до 3 466,60 пункта. ATX Prime нарасна с 0,23% до 1744,71 пункта.  

Във Виена инвеститорите разглеждаха предимно корпоративни новини. Застрахователната група Uniqa увеличи предварителната си печалба преди облагане с данъци за финансовата 2022 година. Според отчета печалбата е около 422 млн. евро и по този начин нараства с 10,3% в сравнение с предходната година. Акциите на компанията се повишиха с 1,1 на сто. 

Доставчикът на аерокосмически продукти Facc обяви още предишната вечер, че приходите и печалбата за финансовата 2022 година ще се различават от прогнозите. Очакваният оборот щеше да бъде около 600 млн. евро, а оперативната печалба (Ebit) - в рамките на около 5 млн. евро. Акциите на Facc загубиха 0,7%.

Акциите на Palfinger се понижиха с 0,2 % след отчитането на данните. Производителят на кранове постигна по-малка оперативна и нетна печалба през изминалата година поради огромното увеличение на разходите в резултат на руската война и забавената ефективност на собствените си увеличения на цените.

Търговският съд във Виена отмени увеличението на цените от май 2022 г. на частично държавното дружество за електроенергия Verbund, както стана ясно тази сутрин. Клаузата за корекция на цената на труда при електроенергията е изненадваща и неизгодна за клиентите, обяви Асоциацията за информация на потребителите, която беше завела дело от името на Министерството на социалните въпроси. Съдебното решение не е правно обвързващо. Акциите на Verbund регистрираха срив от 2%.

Wienerberger добави 1,2 на сто към стойността на акциите си до 29,64 евро. Анализаторите на Deutsche Bank Research бяха повишили целевата си цена от 30,0 на 31,0 евро. Инвестиционната препоръка след последните финансови данни на групата за строителни материали е "Hold".

Акциите на Raiffeisen Bank International, които напоследък бяха подложени на силен натиск, се възстановиха донякъде в ATX. Те поскъпнаха с 1,6%. Същия ръст бе отчетен и от акциите на OMV. Във вторник книжата на банката се сринаха с 3,7% на фона на информация за разследвания срещу нея заради бизнеса ѝ в Русия. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ  поиска от австрийската банка детайли за експозицията на Raiffeisen в Русия, частично окупирания Донбас, Украйна и Сирия, включително за сделките и активността с определени клиенти. 

Московската фондова борса остана затворена заради празник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още