IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново само борсата в Москва е „отличник“ в ЦИЕ 

Пазарните наблюдатели говореха за очаквано спокойна и бедна на импулси търговия

20:58 | 20.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсата във Варшава. Снимка: John Guillemin/Bloomberg
Борсата във Варшава. Снимка: John Guillemin/Bloomberg

В понеделник най-важните фондови борси в Източна Европа отново отбелязаха предимно понижения. В края на седмицата почти всички от тях са в зоната на загубите. В същото време липсваше импулс в международен план, тъй като фондовите борси в САЩ останаха затворени за празника. Заради това и фондовите пазари в Западна Европа почти не отбелязаха напредък.

В Прага индексът PX отстъпи с 1,42% до ниво от 1379,34 пункта. Преди всичко натежаха загубите на сините чипове CEZ и Erste Group. Акциите на енергийната компания CEZ загубиха 3,4%, а акциите на австрийската банка Erste Group, листвана в Прага, спаднаха с 1,8%.

Будапещенският Bux завърши деня с понижение от 0,88% до 45 225,86 пункта. Акциите на OTP Bank се понижиха с 1,4% в хода на интензивна търговия. Акциите на петролната компания Mol изгубиха 1,8 на сто. От друга страна, MTelekom поскъпна с 4,0 %.

Във Варшава Wig-20 затвори със спад от 0,53% на ниво от 1849,48 пункта. По-широкият индекс Wig спадна с 0,36% до 60 242,74 пункта. Особено слаби бяха акциите на банките. Bank Pekao загуби 2,1%, а PKO Bank се понижи с 1,8%. Двете компании бяха и сред акциите с най-голям обем на търговията на полската борса.

Виенската фондова борса затвори почти без промяна в понеделник. ATX се понижи леко с 5,56 пункта или 0,16% до 3490,41 пункта.  

Пазарните наблюдатели говореха за очаквано спокойна и бедна на импулси търговия и се позоваха на днешния празник в САЩ. Освен това календарът на данните беше оскъден в началото на седмицата: Потребителското доверие в еврозоната се повиши за пети пореден месец през февруари, както очакваха икономистите.

Новините за местните компании също бяха малко. В началото на седмицата фокусът беше върху акциите на RBI, чиято цена се понижи със 7,3%. Raiffeisen Bank International (RBI) е обект на санкции от страна на американските власти заради руския си бизнес. През януари банката е получила писмо от американската Служба за контрол на чуждестранните активи (OFAC), потвърдиха от банката в петък според информация, получена по-рано от агенция Ройтерс от двама вътрешни лица.

„Въпросите, зададени от OFAC, са от общ характер и имат за цел да изяснят платежния бизнес на RBI и свързаните с него процеси в светлината на последните събития по отношение на Русия и Украйна", заяви говорител на банката в писмено изявление за Ройтерс. Банката е била информирана, че запитването на американския орган не е предизвикано от конкретна трансакция или бизнес дейност. 

Другите две силно претеглени банкови акции в ATX също показаха негативни признаци. Erste Group затвори с понижение от почти 2%, а акциите на Bawag поевтиняха с 0,7 процента в края на сесията. OMV, от друга страна, се оказа по-стабилна с повишение на цената от 2,3 процента. Акциите на Andritz поскъпнаха с 1,5%.

UBM затвори с понижение от 0,3%. Строителният предприемач в областта на недвижимите имоти понижи очакванията си за печалбата през 2022 г. Според предварителните данни печалбата преди данъци ще достигне едва 30-31 млн. евро, както обяви компанията в понеделник следобед. Преди това се очакваше значително по-висока печалба преди данъци от 38 до 40 млн. евро.

От друга страна, класацията на печелившите се водеше от DO & CO, чиито акции поскъпнаха с почти осем процента, като по този начин удължиха ръстовете от петък. Книжата на EVN поскъпнаха с 2,2% в навечерието на представянето на данните утре, вторник.

За разлика от тях Московската фондова борса затвори с лек ръст. Руският индекс RTS се повиши с 0,14% до 921,51 пункта, след като още в петък се възстанови донякъде след последните значителни загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още