IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упоритата инфлация не успя да сломи инвеститорския оптимизъм на борсите в Европа

Акциите на AB InBev поскъпнаха с около 0,5%, след като пивоварното дружество отчете ръст на печалбата над очакванията

19:36 | 02.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трейдъри на Лондонската фондова борса. Снимка: Bloomberg L.P.
Трейдъри на Лондонската фондова борса. Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, възстановявайки се от по-ранните понижения, докато инфлацията в еврозоната продължава да се охлажда, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,5% до 459,98 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 0,15 на сто до 15 327,64 пункта.

Френският индекс CAC отчете повишение от 0,69% до 7284,22 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,37% към стойността си, покачвайки се до равнище от 7944,04 пункта.

Инвеститорите отразиха новите данни за инфлацията в еврозоната, която продължава да се забавя през февруари, въпреки че някои големи икономики обявиха ускоряване на ръста при потребителските цени на месечна база. Инфлацията в еврозоната достига 8,5% през втория месец на годината, забавяйки се минимално от 8,6% през януари. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври, като оттогава насам стабилно намалява.

В сряда Германия обяви, че инфлацията в страната е останала без промяна през февруари на ниво от 8,7%. Ден по-рано бяха обявени данните за инфлацията във Франция и Испания, които се оказаха по-високи от прогнозираните. Френската инфлация неочаквано нарасна до 7,2% през февруари от 7,0% през януари.

Междувременно ръководителят на Бундесбанк, централната банка на Германия,  Йоахим Нагел заяви, че цените на потребителските стоки ще останат упорито високи. „Изглежда, че поне в следващите няколко месеца инфлацията ще остане на много високи нива, очаквам, че може би през второто полугодие инфлацията ще намалее в известна степен“, каза Нагел.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия в четвъртък (2 март). Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия в четвъртък (2 март).

По-рано в четвъртък управителят на Европейската централна  банка (ЕЦБ) Кристин Лагард посочи, че регулаторът може да се окаже принуден да продължи да повишава лихвите и след мартенското заседание. „На този етап е възможно да продължим по същия път“, посочва Лагард пред испанска телевизия в четвъртък, добавяйки, че засега e невъзможно да се каже с какъв темп ще нарастват лихвите по време на следващите заседания на ЕЦБ.

Пазарите реагираха и на коментарите на Хю Пил, главен икономист на Английската централна банка (АЦБ), който заяви, че британската икономика се е оказала „малко по-силна от очакваното“ през последния месец. Той също така предупреди, че компаниите се чувстват окуражени да повишават цените, както за да компенсират по-високите разходи, така и за да увеличат рентабилността.

Акциите на белгийската компания AB InBev поскъпнаха с около 0,5%, след като пивоварното дружество отчете ръст на печалбата над очакванията за четвъртото тримесечие, подкрепено от по-високите цени, които компенсират цялостния спад в продажбите на бира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
"Упоритата инфлация не успя да сломи инвеститорския оптимизъм на борсите в Европа"-за всичко си има време.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още