IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хю Пил: Британската икономика е малко по-силна от очакваното през февруари

Корпоративната ценова мощ и нарушените вериги на доставки ще тласнат бизнеса да прехвърли тежестта върху потребителските цени, изтъква главният икономист на АЦБ

18:30 | 02.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил. Снимка: Bloomberg L.P.

Британската икономика се е оказала „малко по-силна от очакваното“ през последния месец, като ръстът на заплатите е по-стабилен от очакваното, споделя главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил, цитиран от Bloomberg.

Коментарите на Пил предполагат, че той може би е притеснен относно по-силното от прогнозираното търсене, което може да поддържа нажежена инфлацията продължително време.

Това може да доведе до повече на брой лихвени повишения, тъй като АЦБ се опитва да охлади двуцифрената инфлация, която при ниво от 10,1% е над пет пъти по-висока от целта на регулатора.

АЦБ вече повиши основните лихви от 0,1% до 4 на сто от декември 2021 г. досега, а пазарите очакват допълнително увеличения с по половин процентен пункт или повече до септември.

Новите данни надминават прогнозите, което предполага, че настоящият импулс на икономическата активност може би е малко по-силен от очакваното, изтъква Пил.

Ръстът на британската икономика се очаква да се забави до нула през първото тримесечие. Източник: Bloomberg Ръстът на британската икономика се очаква да се забави до нула през първото тримесечие. Източник: Bloomberg

„Например най-новите данни за ръста на заплатите в частния сектор – които бяха публикувани след финализирането на прогнозата – изненадаха в посока нагоре“, добавя икономистът.

Пил също така предупреди, че компаниите се чувстват окуражени да повишават цените, както за да компенсират по-високите разходи, така и за да увеличат рентабилността.

АЦБ се опасява, че спиралата при цените и заплатите ще се задържи.

Пазарът на труда в Обединеното кралство е по-затегнат дори от това, което предполага нивото на безработица. Източник: Bloomberg Пазарът на труда в Обединеното кралство е по-затегнат дори от това, което предполага нивото на безработица. Източник: Bloomberg

„Силата на корпоративната ценова мощ и нарушените вериги на доставки ще подкрепят очакванията на фирмите, че по-високите разходи за труд могат да бъдат прехвърлени към потребителските цени, както и да предложат възможности за надграждане на маржове“, изтъква Пил.

Коментарите му звучат по-ястребово от тези на гуверньора на АЦБ Андрю Бейли, който заяви в сряда, че икономиката на Великобритания „се развива така, както очакваме“, добавяйки, че активността и заплатите са „малко по-силни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още