IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на AB InBev расте въпреки по-малкия обем продажби на бира

Компанията увеличи и годишния си дивидент до предложени 0,75 евро

12:33 | 02.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата пивоварна компания в света Anheuser-Busch InBev е увеличила печалбата си с малко повече от очакваното през четвъртото тримесечие, след като по-високите цени са компенсирали повече от достатъчно цялостния спад в продажбите на бира, предава Ройтерс.

Производителят на Budweiser, Corona and Stella Artois каза в четвъртък, че обемът на продажбите на напитките ѝ се е свил международно с 0,6% през последното тримесечие на 2022 г. спрямо ръст, очакван от пазара.

AB InBev претърпя остър спад на продажбите и печалбата в Китай заради строгата политика за нулев Covid, която внезапно бе прекратена през декември.

Азиатското дъщерно дружество на компанията в Азия, което също представи резултатите си в четвъртък, заяви, че вярва, че ресторантите и нощните клубове, на които продава в Китай, са отворили почти изцяло до края на февруари.

Дружеството заяви, че е оптимистично настроено за възстановяване на бизнеса през 2023 г. след преходно първо тримесечие.

В САЩ – най-големия пазар на AB InBev, печалбата и приходите са нараснали до голяма степен заради увеличенията на цените, макар че същите тези повишения, заедно със студеното зимно време през декември, са изяли от продажбите на бира от гледна точка на обема.

Пивоварите увеличават цените на бирата в отговор на по-високите разходи за енергия и суровини. Както Heineken, така и Carlsberg предупредиха за по-слабо потребление на бира в Европа заради повишенията.

Акциите на AB InBev поевтиняха с 3,1% в ранната търговия въпреки по-слабия цялостен пазар.

Анализаторът на Bernstein Research Тревър Стърлинг описва резултатите като „смесени“ и казва, че някои инвеститори може да са се надявали на по-малко консервативни прогнози, макар че увеличеният дивидент е положителен сигнал.

Печалбата на компанията преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията (EBITDA) се е увеличила със 7,6% на сравнима база през четвъртото тримесечие до 4,95 млрд. долара, което е над средния ръст от 7,1%, очакван от анализаторите в анкета, компилирана от компанията.

За цялата година ръстът на EBITDA е от 7,2%.

Базираната в Белгия компания прогнозира печалбата да се увеличи през 2023 г. в съответствие със средносрочния прогнозиран диапазон от 4% до 8%, а приходите да нараснат с по-бърз темп от печалбата.

AB InBev увеличи и годишния си дивидент до предложени 0,75 евро от 0,50 евро за всяка от последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още