IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на европейски облигации надхвърлиха 500 млрд. евро за рекордно кратко време

Очаква се общата стойност на емитираните облигации да нарасне допълнително тази седмица

21:47 | 06.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Общата стойност на продажбите на европейски облигации от началото на годината надхвърли 500 млрд. евро – най-бързият темп в историята, съобщи Bloomberg.

Основните фактори за това са несигурността около инфлацията и геополитиката, които карат компании, банки и правителства да пренебрегват нарастващата доходност и да реализират плановете си за дълга.

За счупването на предишния рекорд с две седмици по-кратък срок допринесоха емисии облигации на Nestle SA, Toyota Motor Corp и HSBC Holdings Plc от понеделник, сочат данните, събрани от Bloomberg. Очаква се общата стойност на емитираните облигации да нарасне допълнително, след като  Европейският съюз и Stellantis NV също планират нови продажби на облигации тази седмица.

„Ако се задава още една нестабилна година, по-добре е да го направим по-рано, отколкото да чакаме“, коментира Дейвид Зан, ръководител на европейския отдел за инструменти с фиксирана доходност във Franklin Templeton. „Не се знае каква ще бъде останалата част от годината.“

Отново става скъпо да се продават облигации. Графика: Bloomberg Отново става скъпо да се продават облигации. Графика: Bloomberg

Продажбите на облигации се засилиха в началото на годината, тъй като инвеститорите очакваха, че централните банки ще започнат да удря спирачки на агресивната серия от повишения на лихвените проценти.

Сега, след като основната инфлация в Европа е най-високата в историята на еврозоната, емитентите отново трябва да предложат по-висока доходност, за да продадат своя дълг.

На европейския дългов пазар в понеделник се очакваха облигации на стойност 14,6 млрд. евро, водени от предлагането на обезпечени облигации в две части за 5 млрд. евро от канадската финансова група Toronto-Dominion Bank, която привлече поръчки за над 6,8 млрд. евро от инвеститорите. Емисия за 2,75 млрд. евро на британската банка HSBC също допринесе за обема за деня.

„Някои емисии бяха заредени за тази година в период на силни пазарни условия“, казва Матю Бейли, изпълнителен директор за европейската кредитна стратегия в JPMorgan Chase & Co. „Но смятаме, че все още предстои още много предлагане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още