IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфорията на инвеститорите за Китай отшумя

След рекордния приток на капитали през януари инвеститорите отново станаха по-предпазливи на фона на геополитическите рискове

15:43 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Разочарование от скромната цел за растеж

Освен геополитическите рискове чуждестранните инвеститори следят внимателно сигналите, идващи от провеждащото се в момента заседание на Народното събрание. Според анализ на швейцарската инвестиционна банка UBS от края на февруари акциите на континенталните китайски борси често поскъпват в навечерието на Народното събрание, тъй като инвеститорите се надяват на „политически попътен вятър". По време на конгреса обикновено се наблюдава корекция. Едва след това акциите поскъпват отново, когато „инвеститорите усвоят сигналите".  

Това изглежда е вярно и за тази година. В началото на седмицата инвеститорите бяха разочаровани от обявената в неделя цел за растеж на БВП от около 5%. Миналата година китайската икономика нарасна с 3% в резултат на строгата политика на нулев Covid и по този начин не постигна целта от 5,5%.

Въпреки това 5-процентният растеж за тази година може да бъде определен така, „че лесно да се надхвърли това ниво", казва Мохамед Ел-Ериан, който консултира, наред с други корпорации, и Allianz. От друга страна, той би могъл да „отразява и намаляващия потенциал за растеж на страната".

Първите икономически показатели за февруари сочат силно възстановяване след хаотичния край на строгия режим на нулев Covid и масивната коронавирусна вълна. Настроенията в секторите на производството и услугите се подобриха чувствително през февруари.

„Китай беше откъснат от света толкова дълго време, че е нереалистично да се приеме, че подемът заради повторното отваряне е приключил само след един месец", заяви Раул Гош, глобален портфолио стратег в T. Rowe Price, в ефира на Bloomberg TV. Но според него все още не е ясно колко дълго икономическите данни ще останат силни. Във вторник имаше първи предупредителен сигнал: външната търговия на Народната република се срина през януари и февруари, сочат данни на митническата администрация в Пекин.

Инвестиционният стратег Гош не очаква някакви сериозни импулси от Народното събрание. В края на краищата има много нови лица, които партийният лидер Си Дзинпин е издигнал на влиятелни позиции. Те първо трябва да се установят на постовете си. Но неотдавнашното минало ясно показа едно нещо: „Политиката в Китай е склонна към изненади“. 
Портрет на Мао в центъра на Пекин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Портрет на Мао в центъра на Пекин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Лидерите трябва да си върнат доверието на инвеститорите

Китайското правителство трябва „първо да си възвърне загубеното доверие, преди китайските акции отново да бъдат оценени по-високо", казва Едгар Уок, главен икономист в Metzler Asset Management. 

Изчезването на един от най-влиятелните инвестиционни банкери в Китай не допринася за повишаване на доверието. Бао Фан, милиардер и основател на China Renaissance, очевидно е в ареста от средата на февруари. Твърди се, че той е помагал на властите при разследването. Във финансовия сектор нараства загрижеността за така наречената „кампания за поправяне", подобна на тази в технологичния сектор. Това би могло допълнително да възпре инвеститорите. 

Ето защо те следят не само целите за растеж, които ще бъдат обявени на Народното събрание. Два кадрови въпроса също биха могли да дадат информация за бъдещия курс. С нетърпение се очаква кой ще оглави централната банка и органа за банков надзор.

Налице са и упорити спекулации, че някогашният могъщ Комитет за координация на икономическата и финансовата политика ще бъде възроден. Това би позволило на партийния лидер Си Дзинпин да засили влиянието си върху сектора и да наложи по-добре своите цели, като например ограничаване на корупцията и спекулациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още