IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфорията на инвеститорите за Китай отшумя

След рекордния приток на капитали през януари инвеститорите отново станаха по-предпазливи на фона на геополитическите рискове

15:43 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай имаше потенциала да се превърне в новия любимец на Wall Street. Прекратяването на политиката на нулев Covid, съчетано с по-благоприятни за бизнеса сигнали от страна на лидерите на страната, породи големи надежди сред международните инвеститори. Хедж фондовете и други професионални инвеститори се впуснаха отново към китайските фондови пазари. Дори анализаторите на Morgan Stanley, които отдавна призоваваха към предпазливост, в края на януари все още бяха „все по-оптимистично настроени към китайските акции". 

Но първоначалната еуфория след отварянето вече отшумя. След рекордния приток на капитали през януари инвестициите на чуждестранните инвеститори на китайските континентални фондови борси рязко намаляха през февруари.

Според експертите най-важните причини за обрата са ескалиращият геополитически конфликт между Китай и САЩ, както и опасенията за нарастващия политически натиск върху финансовия сектор. Според държавните медии във вторник президентът Си Дзинпин е бил необичайно директен, като е обвинил САЩ, че се опитват да забавят възхода на страната му в света. Но и сравнително скромната цел за растеж от около 5%, поставена от партийното ръководство на провеждащия се в момента Народен конгрес, вероятно ще „разтревожи донякъде пазарите", казва Айрис Пан, главен икономист за Китай в ING Bank.

Според изчисленията на Handelsblatt през февруари глобалните финансови инвеститори са вложили само еквивалента на 124 млн. евро чрез системата Stock Connect на фондовите борси в Шанхай и Шънджън. През януари в китайски акции на континенталната част на страната е влязла равностойността на 17,1 млрд. евро. Официалните данни за капиталовите потоци, които включват и облигации, се публикуват от държавната валутна служба Safe в средата на март.

Скептицизмът преобладава и сред местните частни инвеститори, на които се пада по-голямата част от оборота на континенталните фондови борси: индексът CSI-300, който проследява 300-те най-важни континентални акции на фондовите борси в Шанхай и Шънджън, се повиши от около 3500 пункта до 4200 пункта от края на декември до края на януари, за да спадне обратно до 4100 пункта.

Инвеститорите и анализаторите не са единодушни за по-нататъшния потенциал на китайските акции. От една страна, втората по големина икономика в света е изкушаваща с очакваното затихнало търсене след дългите ограничения. От друга страна, нарастват политическите и геополитическите рискове. 

„Не съветвам да се инвестира в Китай", казва поради тази причина независимият консултант по капиталови пазари Ед Ярдени. „Правителството е авторитарно и е склонно да променя правилата за компаниите и инвеститорите", посочва той и препоръчва по-скоро инвестиции в Индия.

Марк Мобиус призовава за голяма предпазливост при инвестициите в Китай

Известният инвеститор Марк Мобиус, който отдавна е голям оптимист по отношение на Китай, посочва още един проблем: в момента той не можел да изтегли парите си от Китай заради контрола върху капитала, оплаква се дългогодишният ръководител на отдела за управление на активи на развиващите се пазари на Franklin Templeton. Държавното ръководство „ограничава потока на парите от страната", заяви той пред телевизия Fox Business в края на миналата седмица. Затова сега той предупреждава да се подхожда „много, много внимателно“ с инвестициите в страната. 

Наскоро Китай затегна и без това строгите си ограничения върху износа на капитали. На частните лица в Китай е разрешено да инвестират в чужбина максимум 50 хил. долара годишно. Досега това ограничение можеше да се заобиколи сравнително лесно чрез брокери в Хонконг. От началото на март обаче финансовите институции, които правят това възможно, са заплашени от тежки санкции. По този начин правителството иска да предотврати изтичането на капитали. Защото много богати китайци се опитват да изнесат парите си от страната с оглед на нарастващите рискове.

Опасенията за политическа кампания във финансовия сектор са една от основните причини, поради които инвеститорите се освобождаваха от китайски акции през февруари, казва Чен Лон, съосновател и партньор на Plenum, консултантска компания, специализирана в Китай. Освен това има несигурност за това колко бързо ще се възстанови китайската икономика и колко големи ще са нарастващите геополитически рискове, добавя той. 

Рекордните изходящи потоци от Китай през март миналата година показаха колко чувствителни са инвеститорите към геополитическата несигурност. Малко след инвазията на Русия в Украйна се появиха опасения, че Китай може да окаже военна подкрепа на агресора или да предприеме подобни действия срещу Тайван.

Въпреки нарастващото напрежение между Китай и САЩ Чен понастоящем не вярва в мащабни санкции, като например удължаване на забраната на американските инвеститори да инвестират в китайски ценни книжа. Той също така смята, че другите страхове на инвеститорите са „преувеличени или погрешни". Затова след разпродажбата през февруари той вижда „възможност за сделки".

Последна актуализация: 15:43 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още