IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови борси затвориха с умерени понижения

Акциите на миннодобивните компании отбелязаха най-голям спад, докато книжата от хранително-вкусовия сектор поскъпнаха

19:55 | 09.03.23 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските пазари затвориха с умерени понижения в четвъртък, след като инвеститорите продължиха да анализират коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отстъпи с 0,19%. Акциите на миннодобивните компании отбелязаха най-голям спад - с 2,68%, докато книжата от хранително-вкусовия сектор се противопоставиха на всеобщата низходяща тенденция, като поскъпнаха с 0,58%.

Пауъл повтори предупреждението си към законодателите, че американската централна банка може да повиши лихвените проценти по-високо от по-ранните очаквания. Той обаче каза, че не е взел решение какво да направи централната банка по отношение на лихвените проценти, когато се срещне по-късно през март.

Британският индекс FTSE 100 се понижи с 0,63% под натиска на поевтиняването на акциите на компаниите от банковия и минния сектор. Френският CAC 40 заличи 0,12%, докато германският DAX остана почти без изменение.

Графика: CNBC Графика: CNBC

Американските борсови индекси се повишиха по време на сутрешната търговия в очакване на ключов доклад за заетостта в страната, който вероятно ще повлияе на вземането на решения от Фед.

Индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион записаха смесени движения, докато Японската централна банка (ЯЦБ) започна двудневната си среща за паричната политика. Инвеститорите следят за знаци за промени в политиката, които биха могли да съпътстват последната заседание на управителя на ЯЦБ Харухико Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още