IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бианор Холдинг" обяви първите си придобивания

Компаниите ITIDO и Databreathe ще бъдат купени за неназована сума, ще запазят екипите си и ще функционират като дъщерни на групата

15:11 | 16.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компанията “Бианор Холдинг” АД е подписала окончателно споразумение за придобиване на 100% от "Айтидо Технолоджис” ООД (ITIDO) и “Дейтабрийд” ЕООД (Databreathe) в изпълнение на обявената стратегия за допълване на органичния растеж на бизнеса с консолидация на други български софтуерни компании.

Сделките водят до диверсификация на клиентската и проектна база както за акционерите на “Бианор Холдинг”, така и за основателите на ITIDO и Databreathe, които се очаква да станат значими акционери в “Бианор Холдинг”, съобщават от дружеството.

Новоприсъединилите се компании запазват своя бранд, мениджмънт, стратегия, екип и фокус и ще оперират до голяма степен като независими дъщерни компании в холдинга по модела на основното дружество в групата, “Бианор Сървисиз”, уточнява се в съобщението.

ITIDO е специализирана в предоставянето на услуги по разработка на уеб и мобилни софтуерни продукти. Компанията е на пазара от 9 години и си е партнирала с клиенти като Nokia и Bosch и продуктови стартъпи в Скандинавския регион и Германия.

Databreathe специализира в областта на машинното обучение (machine learning) и изкуствен интелект и работи върху проекти за анализ и прогнозиране на продажбите и интелигентни персонализирани системи за препоръчване на продукти.

И двете компании допълват технологичното ноу-хау на „Бианор Холдинг“, като позволяват участието в по-големи проекти в сферата на отбраната и обработката на потоци от данни, в която специализира "Бианор Сървисиз", посочват от публичното дружество.

Придобиването на собствеността върху ITIDO и Databreathe ще бъде извършено след изпълнението на определени предварителни условия, договорени в споразуменията за придобиване. Реализирането на част от тези условия е извън контрола на страните. По тази причина публичното разкриване на информация за останалите параметри на сделките към настоящия момент може съществено да навреди на законните интереси на “Бианор Холдинг” и да попречи на финализирането на сделките, допълва се в съобщението.

Подробности по сделките ще бъдат оповестени на по-късен етап.

Консултанти по сделката са DGKV, SIS, Tz&P и АФА.

Ръководството на "Бианор Холдинг" разглежда възможности за последващи придобивания, допълва се в съобщението.

Ръководството на „Бианор Холдинг“ обяви, че планира придобивания в края на миналата година. Във връзка с това решение акционерите одобриха капиталът на дружеството да може да се увеличи с до 25 млн. лева за срок до 5 години след вписването на решението в Търговския регистър. Това означава, че може да се очаква скоро процедура за увеличение на капитала за придобиването на двете горепосочени компании.

На 17 март дружеството ще проведе онлайн среща с инвеститори, на която е официално обявено, че ще се обсъжда финансовият отчет за миналата година.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още