IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси запазват оптимизма си след банковите вълнения

Регионалните банки се озоваха на зелено, след като Джанет Йелън увери, че няма заплаха от по-сериозна банкова криза

22:31 | 21.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси завършиха търговията във вторник с ръстове, след като инвеститорите станаха по-оптимистично настроени за бъдещето на финансовия сектор, след като министърът на финансите Джанет Йелън увери, че има защита срещу по-нататъшни банкови кризи, пише CNBC.

Така Wall Street отбеляза втория си ден, в който индексите завършиха на зелено – преди новините от Федералния резерв в сряда относно лихвените проценти.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 316,02 пунта, или 0,98%, приключвайки сесията на ниво от 32 560,60 пункта.

Междувременно широкият индекс S&P 500 скочи с 1,3% до 4002,87 пункта. Той завърши търговията на ниво над 4000 пункта за първи път от 6 март насам.

Технологичният Nasdaq Composite пък прибави 1,58% до 11 860,11 пункта.

Регионалните банки също се озоваха на зелено, водени от First Republic. Пострадалата по-рано банка записа над 30% скок на борсата. Това се случи само ден, след като загуби 47% от стойността на книжата си. SPDR Regional Banking ETF нарасна с близо 6 на сто. Регионалните банки бяха подкрепени, след като Йелън коментира, че правителството е готово да предостави допълнителни гаранции по депозитите, ако банковата криза се влоши.

Wall Street очаква новини относно затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв утре. Инвеститорите прогнозират, че централната банка ще забави темпа на затягане с оглед на банковата криза.

„Ако [Фед] паузира повишаването на лихвените проценти, това ще бъде същото като да признаят, че знаят нещо, с което пазарите вероятно не са запознати. Смятам, че това би била опустошителна идея за тях“, коментира Джоън Гран, ръководител ETF стратегия в Allianz Investment Management.

По-рано днес Ройтерс писа, позовавайки се на свои източници, че главните изпълнителни директори на големите банки, включително на JPMorgan и Bank of America, се събират във Вашингтон на двудневна среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още