IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите увеличават залозите си върху рали на златото

Купувачите на опции виждат пространство за още поскъпване, докато банковите сътресения засилват привлекателността на ценния метал като актив убежище

16:57 | 25.03.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Трейдърите залагат на допълнителни увеличения на цената на златото, след като тази седмица тя достигна 12-месечен връх, докато инвеститорите прогнозират, че цикълът на затягане на паричната политика от Федералния резерв е приключил и търсят убежище по време на сътресенията в банковия сектор, пише Financial Times.

Спот цените на златото тази седмица достигнаха 2000 долара за тройунция за пръв път от началото на инвазията на Русия в Украйна. Цените отново спаднаха, след като тестваха нивото на няколко пъти през седмицата, но търговията с опционни договори, свързани с ценния метал, предполагат, че много инвеститори очакват по-устойчиво рали през следващите седмици.

Финансовите инвеститори като цяло залагат на цените на златото чрез фючърсни договори, борсово търгувани фондове или опционни договори, свързани с тях. Акаш Доши, ръководител на отдела за суровини в Северна Америка в Citigroup, казва, че има ръст на инвеститорската активност и по трите канала през последните седмици.

„Големият катализатор беше стресът в регионалната банкова система в САЩ... и това беше почти еднопосочно купуване“, казва той.

Графика: FT Графика: FT

Март е напът да се превърне в първия месец на нетни входящи потоци за борсово търгувани фондове по злато от 10 месеца, а обемът на бичи опции залагания, свързани с фондовете, достига рекордни нива.

Кол опциите дават на инвеститорите правото да купуват активи на определена цена на по-късна дата. Петдневният непрекъснат обем на кол опции по фонда SPDR Gold Trust ETF се е увеличил повече от петкратно от началото на месеца. Съотношението на кол към пут опции – опции, които се използват за мечи залози или защита срещу низходящ риск – също е достигнало екстремни нива, което предполага консенсус между трейдърите, че цените ще се повишават.

Има подобно засилване на интереса към златните фючърси на CME и свързаните с тях опции, включително такива, които биха се изплатили само ако цената на златото достигне нови исторически върхове.

Банковата криза, която започна по-рано този месец с краха на Silicon Valley Bank и Signature Bank, се превърна в кратко- и средносрочен катализатор за увеличение.

Графика: FT Графика: FT

Според Суки Купър, анализатор на ценните метали в Standard Chartered, в дните веднага след фалита на SVB и Signature е имало огромно засилване на „тактическото“ позициониране, тъй като трейдърите са търсели активи, възприемани за убежище в моменти на криза.

При предишни кризи това влияние беше компенсирано от други инвеститори, принудени да продават злато, за да отговорят на изискванията за марж по други инвестиции. Купър обаче казва, че месеци на изходящи потоци от инвеститорите е означавало, че позиционирането е било леко в началото на последните проблеми, намалявайки количеството на по-нататъшните продажби.

В същото време банковата криза накара инвеститорите да преоценят перспективите за лихвените проценти в САЩ. Повишаващите се лихви през последната година намалиха привлекателността на инвестициите в злато без доходност, но инвеститорите стават все по-убедени, че последното повишение на лихвените проценти от Фед по-рано тази седмица ще бъде последното.

„Ако сме в края на цикъла на повишаване на лихвите, има много повече положителни възможности“, коментира Купър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 25.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още