IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последното повишение на лихвите от Фед е висяло на косъм

Джером Пауъл и други банкери са следили последиците от SVB и швейцарската криза и са решили, че финансовата система е достатъчно стабилна

19:30 | 07.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Джером Паулъл. Снимка:  Al Drago/Bloomberg
Джером Паулъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Загуба на почвата спрямо инфлацията

Пауъл заключи, че Фед ще трябва да обмисли увеличение на лихвения процент с половин пункт през март или да рискува да загуби битката с инфлацията.

Представителите на Фед бяха заявили публично, че очакват да повишат основната лихва по федералните фондове над 5% тази година. „Така че защо да не се стигне дотам по-скоро рано, отколкото по-късно", каза президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард. Той бе предпочел повишаване на лихвения процент с половин пункт на срещата през март, докато не се стигна до банковия срив. 

Пауъл отвори вратата за повишение с половин пункт по време на изслушването пред банковата комисия на Сената на 7 март. „Нищо в данните не ме навежда на мисълта, че сме затегнали паричната политика прекалено много", каза той пред законодателите.

След като инвеститорите предположиха, че той има предвид, че е вероятно увеличение с половин пункт, или 50 базисни точки, на следващия ден по време на изказванията си Пауъл подчерта, че не е взето решение.

Изглеждаше, че дебатът ще зависи от докладите за инфлацията, които трябва да бъдат представени през седмицата на 13 март, след като длъжностните лица започнат традиционния си период на мълчание преди заседанието. Credit Suisse Group AG се срина в неделя, когато швейцарските власти договориха сделка с UBS Group AG за придобиване на стойност 3 млрд. франка. Снимка: Bloomberg Credit Suisse Group AG се срина в неделя, когато швейцарските власти договориха сделка с UBS Group AG за придобиване на стойност 3 млрд. франка. Снимка: Bloomberg

„Случаят е между 25 и 50" базисни пункта - каза Баркин. „Харесва ми идеята за по-плоска траектория, защото тя дава повече време за разбиране и по-малко разходи, ако сгрешим, така че вероятно се надявах на набор от [инфлационни] показания, които да подкрепят тази траектория“. 

Всичко се промени в четвъртък, 9 март. След като Silicon Valley Bank разкри, че ще увеличи капитала си и ще регистрира загуба от ценни книжа, чиято стойност е спаднала, паникьосаните вложители - предимно стартиращи компании, финансирани от фирми за рисков капитал - започнаха масово теглене на средства от банката, в резултат на което до края на деня бяха изтеглени шокиращите 42 млрд. долара. Банката съобщи на Фед, че очаква отлив за още 100 млрд. долара в петък, 10 март, и регулаторите затвориха банката преди началото на работния ден.

Пауъл се отказа от плановете си да участва в редовната среща на централните банкери в Базел, Швейцария, през уикенда. Вместо това той координира с други регулаторни органи плана за спасяване на незастрахованите вложители на банката и на втория кредитор, който беше изправен пред масово изтегляне на средства - базираната в Ню Йорк Signature Bank. Фед, който извършва спешно кредитиране на банките чрез т.нар. си сконтов прозорец, се съгласи и да отпуска заеми при по-благоприятни условия по нова програма, предназначена да облекчи натиска, пред който са изправени банките заради изтеглянето на кредити.

„Това беше тежък уикенд", каза Баркин. Обикновено той се среща със служителите си около седмица преди заседанието на Фед, за да изготви официалното изявление, което планира да направи, но този път е предложил да изчака, за да не се налага да пренаписва изявлението си „два или три пъти“. „Просто спрях да преценявам" решението за лихвените проценти, е казал той.

Последна актуализация: 19:36 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Последното повишение на лихвите от Фед е висяло на косъм- Вече не! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още