IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"ФеърПлей Пропъртис" увеличава приходите от наеми през първото тримесечие

Печалбата на компанията е под натиск заради ръста на разходите за периода

10:55 | 27.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ увеличава приходите през първото тримесечие на годината. Заради ръста на разходите обаче печалбата на дружеството спада в сравнение с първото тримесечие на миналата година. Това се вижда от финансовия отчет на дружеството за периода януари-март, публикуван чрез Бюлетин Investor.

Компанията увеличава приходите си от наеми за периода, докато продажбите на имоти са по-слаби в сравнение с миналата година.

Същевременно ръстът на разходите за външни услуги и амортизациите оказват най-голям натиск върху печалбата. Увеличават се и разходите за персонал и за лихви.

Финансово представяне

Приходите на „ФеърПлей Пропъртис“ към края на март възлизат на 2,618 млн. лева в сравнение с 2,075 млн. лева към края на март 2022 г. Увеличението е от малко над 26% на годишна база.

От тях приходите от наеми са за над 2,2 млн. лева при 1,5 млн. лева за същия период на миналата година, като се увеличават с почти 50 на сто.

Продажбите са за 389 хил. лева срещу 576 хил. лева година по-рано, или намаляват с малко над 32%.

Общите разходи на дружеството за тримесечието са за 1,987 млн. лева в сравнение с 1,313 млн. лева за първото тримесечие на 2022 г., като се увеличават с над 51% на годишна база.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Най-силен е ръстът на разходите за външни услуги – с почти 200% до 965 хил. лева от 322 хил. лева година по-рано. Силният ръст вероятно е свързан с прехвърлянето на терена и строящата се сграда на мястото на бившето чешко посолство в центъра на София.

Разходите за амортизации се увеличават с почти 19% до 215 хил. лева за отчетния период при 181 хил. лева година по-рано, за възнаграждения – със 17% до 41 хи. лева, а за материали – повече от два пъти до 20 хил. лева.

Заради спада на продажбите намалява балансовата стойност на продадените активи с над 31% до 371 хил. лева към края на март при 541 хил. лева към края на март 2022 г.

Дружеството приключва тримесечието с печалба в размер на 631 хил. лева в сравнение със 762 хил. лева за първото тримесечие на 2022 г., или има спад от над 17%.

В последната година акциите на „ФеърПлей Пропъртис“ поскъпват с над 26%, а пазарната капитализация достига 67,2 млн. лева.

Този месец дружеството набра още 5,5 млн. лева от притежателите на варанти, с които да увеличи капитала си, за да довърши обекта на терена на чешкото посолство.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още