IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към второ поредно седмично поевтиняване 

Засега ОПЕК+ няма да намалява отново добива, обяви руският енергиен министър Александър Новак 

09:21 | 28.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg Lp
Снимка: Bloomberg Lp

Цените на петрола отбелязват лек ръст в петък, но се насочват към втора седмица на спад, тъй като разочароващите икономически данни от САЩ и несигурността относно по-нататъшното повишаване на лихвените проценти натежаха върху перспективите за търсенето.

Фючърсите върху петрола сорт Брент за юни поскъпнаха с 52 цента, или 0,66%, до 78,74 долара за барел, а по-активно търгуваните контракти за юли поскъпнаха с 47 цента, или 0,6%, до 78,69 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 39 цента, или 0,52%, до 75,15 долара за барел.

Засега и двата бенчмарка са поевтинели с около 3,5% за тази седмица.

„Суровият петрол постига леко поскъпване след два дни на тежки продажби на фона на смесени икономически сигнали", заявиха анализаторите на ANZ в петък.

Икономическият растеж на САЩ се забави повече от очакваното през първото тримесечие, въпреки че молбите за помощи при безработица намаляха през седмицата, приключваща на 22 април.

Инвеститорите се притесняват също така, че потенциалното повишаване на лихвените проценти от страна на борещите се с инфлацията централни банки може да забави икономическия растеж и да намали търсенето на енергия в САЩ, Великобритания и Европейския съюз.

Очаква се Федералният резерв на САЩ, Английската централна банка и Европейската централна банка да повишат лихвените проценти на предстоящите си заседания. Федералният резерв заседава в периода 2-3 май.

„Инвеститорите в петрол очакват решенията на Фед и другите централни банки през следващата седмица, за да получат насоки за бъдещата посока на лихвените проценти и световната икономика“, казва пред Ройтерс Сатору Йошида, анализатор на суровини в Rakuten Securities.

„Пазарът е спокоен поради смесицата от бичи и мечи икономически данни и тъй като възстановяването на световния пазар на акции донесе облекчение на инвеститорите", каза той, визирайки лекото възстановяване на петрола в четвъртък.

Пазарите в САЩ затвориха с повишение в четвъртък, тъй като силните финансови отчети помогнаха на инвеститорите да загърбят признаците на икономическа слабост.

Що се отнася до предлагането, руският вицепремиер Александър Новак заяви в четвъртък, че групата ОПЕК+ не вижда необходимост от по-нататъшно намаляване на добива въпреки по-ниското от очакваното китайско търсене, но че организацията винаги може да коригира политиката си, ако е необходимо.

Този месец Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, известни като ОПЕК+, обявиха общо намаление на добива с около 1,16 млн. барела на ден, което предизвика временно повишаване на цените на петрола.

Пазарът пое нагоре след съобщението на ОПЕК+, но отслабна в отговор на опасенията за рецесия и влиянието, което тя би оказала върху търсенето.

По-рано тази седмица данните на Администрацията за енергийна информация показаха, че запасите от суров петрол и бензин в САЩ са намалели повече от очакваното през миналата седмица, тъй като търсенето на моторни горива се е засилило преди разгара на летния шофьорски сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Препоръчан материал: Джеромката ги тренира да ин ги е слаб вратара и да ин ги омекват колената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Учредител на банката е Българо-американски инвестиционен фонд (БАИФ). БАИФ е основан и регистриран в САЩ през 1991 г. по силата на американския Закон за подпомагане на източноевропейските демокрации от 1989 г. чрез Американската агенция за международно развитие (USAID), с цел подпомагане развитието на частния сектор в България.https://***.bacb.bg/bg/za-nas/istorija
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още