IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото увеличение на лихвите на Фед остави инвеститорите в Азия със смесени настроения

Инвеститорите реагираха на новите данни за търговията на Австралия, която отчете търговски излишък в размер на 15,27 млрд. австралийски долара

12:36 | 04.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията без единна посока, след като Федералният резерв на САЩ повиши лихвите с 25 базисни пункта в сряда вечерта, съобщава CNBC.

Континенталният китайски измерител Shanghai Composite напредна с 0,82% до 3350,46 пункта, докато индексът Shenzhen се понижи с 0,57 на сто до 11 273,87 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за фабричната активност в Китай, като индексът се понижи до зоната на свиване за първи път от три месеца насам. Индексът на мениджърите по поръчките на Caixin отчете спад до ниво от 49,5 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng записа ръст от 249,57 пункта, или 1,27%, до равнище от 19 948,73 пункта.

Органът за паричната политика на Хонконг повиши своя основен лихвен процент до 5,5%, следвайки стъпките на Фед.

Акциите на Alibaba поскъпнаха с 0,44%, докато тези на Baidu прибавиха 0,87% към стойността си.

В Австралия индексът ASX 200 се понижи с 0,06 на сто до 7193,1 пункта.

Инвеститорите реагираха на новите данни за търговията на страната, която отчете търговски излишък в размер на 15,27 млрд. австралийски долара (10,2 млрд. щатски долара) през март, което е повече от обявеният през февруари 14,15 млрд. австралийски долара излишък, показват правителствени данни.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 4 май. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 4 май.

Цифрите са по-високи от очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за спад на излишъка до 12,65 млрд. австралийски долара.

Южнокорейският измерител Kospi отчете понижение от 0,02% до 2500,94 пункта.

Борсата в Токио остана затворена поради национален празник.

Във фокуса на борсите беше приключилото в сряда вечерта двудневно заседание на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC), чиито представители одобриха десетото поредно повишение на лихвените проценти в рамките на малко над година, намеквайки, че настоящият цикъл на затягане на паричната политика може да е към своя край. Служителите на Фед увеличиха основната лихва по вземанията с 0,25 процентни пункта, с което референтният лихвен процент достигна диапазон 5-5,25% - най-високият от август 2007 г.

Междувременно централната банка на Индия обяви, че банковата система на страната остава стабилна предвид диверсифицираната структура на пасивите и кредитния портфейл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още