IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабването на сектора на услугите в Китай помрачи търговията на местните борси

Въпреки това индексите в Хонконг и Австралия записаха ръстове, докато инвеститорите реагираха и на новите данни за търговията на дребно на Сингапур

12:15 | 05.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха последната сесия за седмицата без единна посока, докато инвеститори и анализатори оценяват последните икономически данни от Китай и сигналите на централната банка на Австралия относно паричната политика, съобщава CNBC.

Шанхайският бенчмарк Shanghai Composite се понижи с 0,48% до 3334,5 пункта. Индексът Shenzhen записа спад от 0,82% до 11 180,87 пункта.

На борсата в Хонконг показателят Hang Seng напредна с 0,5 на сто до 20 049,31 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за сектора на услугите в Китай, където индексът на мениджърите по поръчките на Caixin се понижи през април до 56,4 пункта спрямо записаните през март 57,8 пункта. Преди това анализът на Caixin за производството в Китай показа свиване.

Австралийският измерител ASX 200 отчете ръст от 0,37% до 7220 пункта.

В последното становище за паричната политика Австралийската централна банка сигнализира, че вече е достигнала пика на лихвените повишения от 3,85%, посочва Commonwealth Bank of Australia.

„Нашето мнение относно тази важна бъдеща насока е, че регулаторът е готов да повиши отново лихвите в рамките на стоящия цикъл. Но ново увеличение на лихвения процент ще изисква икономическите данни, особено такива, свързани с инфлацията, брутния вътрешен продукт (БВП), нивото на безработица и заплатите, да покажат по-голяма сила от актуализираните прогнози“, изтъкват икономистите от CBA.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 5 май. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 5 май.

Борсите в Южна Корея и Япония останаха затворени поради национални празници.

Междувременно остават силни опасенията на инвеститорите относно стабилността на финансовата система, след като в четвъртък акциите на някои американски регионални банки отчетоха ценови крах, помрачени от разпродажби. Борсово търгуваният фонд SPDR S&P Regional Bank ETF се понижи с над 5% поради волатилната търговия.

Трейдърите обърнаха внимание и на данните за продажбите на дребно в Сингапур, които растат през март с 4,5% на годишна база до 4,1 млрд. долара. Ръстът е по-малък от отчетеното през февруари увеличение от 11,6%. С изключение на моторните превозни средства, продажбите на дребно в Сингапур нарастват с 4,1% спрямо март 2022 г. до 3,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още