IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчаването на инфлационните страхове окрили технологичните акции в САЩ

Книжата на Rivian отчете ценови ръст от около 9%, след като производителят на електромобили обяви по-малка от очакваното загуба

23:09 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси не успяха да завършат в една посока, след като инвеститорите се фокусираха върху технологичните акции на фона на оптимистичните сигнали около новия доклад за инфлацията в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,09% до 33 531 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,45 на сто до 4137,59 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа ръст от 1,04% до 12 306,44 пункта.

Пазарите реагираха на новия доклад за инфлацията в САЩ, който показва, че потребителските цени са се увеличили през април на фона на по-високите разходи за горива и наеми. Базисната инфлация е останала силна, тъй като цените на използваните автомобили са се възстановили, което потенциално гарантира, че Федералният резерв ще запази основните лихви за известно време. Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% през април на месечна база след ръст от 0,1% през март, съобщи Министерството на труда в сряда (10 май). През 12-те месеца до края на април индексът се е вдигнал с 4,9% след ръст от 5,0% през март.

Докладът тласна инвеститорите към технологичните акции, които се оказаха големите победители в сряда. Книжата на Alphabet, компанията майка на Google, поскъпнаха с над 4,4%, докато цената на акциите на Microsoft, Apple и Amazon се повиши съответно с 1,9%, 1,2 на сто и 3,6%.

Ръстове отчетоха и книжата на производителите на чипове, като акциите на Nvidia и AMD поскъпнаха съответно с 1,5% и 2,1 на сто.

Цената на книжата на Airbnb и Twilio се понижи съответно с 11,5% и 16 на сто, след като компаниите представиха прогнози, които не успяха да отговорят на очакванията на анализаторите. Акциите на Rivian отчете ценови ръст от около 9%, след като производителят на електромобили обяви по-малка от очакваното загуба.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 10 май. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 10 май.

Фокусът на инвеститорите беше насочен и към коментарите на американския финансов министър Джанет Йелън, която заяви, че според прогнозите още на 1 юни държавната хазна ще остане без налични средства и ще бъдат предприети извънредни мерки, за да се разплаща правителството. В интервю за CNBC Йелън допълни, че е важно сега Конгресът да повиши тавана на дълга. Но според нея по тази тема има голямо разминаване между позицията на президента Джо Байдън и републиканците.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 3,437% и 3,797 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, записа спад от 0,17% до 101,43 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи със 16 цента до 77,28 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 20 цента до 73,51 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,3% до 2037,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още